Aşure Sırasıyla Nasıl Yapılır?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Aşure, hem lezzetiyle hem de anlamıyla özel bir tatlıdır. Bol malzemeli olduğu için yapımı biraz zaman alabilir ama doğru sırayla yapıldığında çok kolaydır. Peki; aşure sırasıyla nasıl yapılır?
Aşure Sırasıyla Nasıl Yapılır?

Aşure, buğday, bakliyat ve kuru meyveler gibi birçok malzemenin uyum içinde buluştuğu geleneksel bir tatlıdır. Lezzetli bir aşure için malzemeler bir gece önceden ıslatılarak hazırlanmalı ve doğru sırayla tencereye eklenmelidir. Şeker eklendikten sonra kıvam alan aşure, ceviz, nar ve tarçın gibi süslemelerle servis edilerek hem göze hem damağa hitap eder. Peki; aşure sırasıyla nasıl yapılır? İşte adım adım aşure yapılışı!

aşure

Malzemeler (klasik bir tarif için):

  1. 1 su bardağı buğday (aşurelik)
  2. ½ su bardağı nohut
  3. ½ su bardağı kuru fasulye
  4. ½ su bardağı kuru üzüm
  5. ½ su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
  6. ¼ su bardağı incir (doğranmış, istenirse)
  7. 1 elma (küp doğranmış)
  8. 1 portakal kabuğu rendesi
  9. 2 su bardağı toz şeker (damak tadına göre artırılabilir)
  10. 1 çubuk tarçın
  11. 2-3 karanfil
  12. Su (yaklaşık 10-12 su bardağı)

Üzeri için: Nar taneleri, ceviz, fındık, tarçın, kuş üzümü, Antep fıstığı

Aşama Aşama Aşure Yapımı:

  1. Hazırlık (bir gece önceden):

Buğdayı yıkayıp bol suda 10 dakika kaynatın. Suyunu süzüp üzerini geçecek kadar suyla tencereye alın. Bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda ıslatın.

  1. Ertesi Gün: Malzemeleri Haşlama

Buğdayı ıslattığınız suda pişirmeye başlayın. Taşmaması için geniş tencere kullanın. Nohut ve fasulyeyi haşlayın, süzün. Kuru kayısı, üzüm ve inciri 10 dakika kadar sıcak suda bekletin, sonra doğrayın. Karanfili küçük bir cezvede kaynatın, karanfil suyunu süzerek kullanacağız.

  1. Tüm Malzemeleri Birleştirme

Buğday iyice açılınca (yani taneler patlayınca), nohut ve fasulyeyi ekleyin. Kayısı, üzüm, elma, incir (kararınıza bağlı), portakal kabuğu rendesi ve karanfil suyunu ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak 10-15 dakika pişirin.

  1. Şeker Ekleme ve Son Dokunuşlar

Şekeri ekleyin (şeker eklenince kıvam biraz incelir, normaldir). 5-10 dakika daha kaynatın. Yoğunluğunu isteğe göre ayarlamak için sıcak su ekleyebilirsiniz. Çubuk tarçını çıkarın. Aşureyi kaselere paylaştırın.

  1. Süsleme ve Servis

Ilıyınca ya da tamamen soğuyunca üstünü nar, ceviz, fındık, kuş üzümü, tarçın ve Antep fıstığı ile süsleyin.

İpucu: Aşure kıvamı zamanla koyulaşır. Çok yoğun olduysa sıcak suyla açabilirsiniz. Şeker sonrası sürekli karıştırmak dibe tutmaması açısından önemlidir.

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Kabak Graten Yapmanın Püf Noktaları
Zerde Tatlısı Yapmanın İpuçları
Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?
Mozzarella Peynirinin Kullanım Alanları
Kıyma Kavurma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sarımsak Saklama Yöntemleri