Ekranların yemek yarışması programı MasterChef Türkiye’de jüri üyelerinin kullandığı “Al Dente” terimi, sosyal medya kullanıcıları tarafından merak konusu oldu. Yemeğin hem lezzetini hem dokusunu korurken aynı zamanda ideal pişirme seviyesini ifade eder. Peki; Al Dente ne demek? Al Dente ne anlama gelir?
"Al dente", İtalyanca’da “dişe gelir” anlamına gelir. Yani, çiğ değil ama tamamen yumuşayıp dağılmamış, ısırıldığında hafif bir direnç gösteren pişirme kıvamıdır.
Al dente pişirilen makarna, dışı yumuşak ama içi hafif diri kalacak şekilde pişirilir. Bu, hem lezzet hem de doku açısından makarnanın en ideal halidir.
Al dente pişirme, makarnanın glisemik indeksini düşük tutar ve aşırı pişirmeye göre daha fazla vitamin ve mineralin korunmasına yardımcı olur.
Bu terim, makarnanın lapa gibi yumuşak olmadan tam kıvamında kalmasını sağlar. Al dente pişirme, özellikle sosla birlikte yeniden ısıtılacaksa önemlidir.
Al dente pişmiş makarna veya sebze, hem çiğ gibi sert olmaz hem de fazla yumuşak olmaz; bu da yemeğin daha keyifli bir ağız hissi (doku) sunmasını sağlar.