Ahşap Ürünler Nasıl Yağlanır?
Tahta kaşık veya ahşap kesme tahtası gibi ürünler, düzenli olarak yağlanmalıdır. Peki, ahşap ürünler nasıl yağlanır, hangi yağ kullanılır? İşte, ahşap ürünlerin bakımı için yağlama tekniği:

Ahşap ürünler, mutfaklarda yaygın olarak kullanılır. Özellikle tahta kaşıklar, besinlerin pişirilmesini kolaylaştırır ve granit, yapışmaz tavaların çizilmesini önler. Bununla birlikte ahşap kase ve kesme tahtalarının mutfakta kullanımı da oldukça fazladır. Bu ürünler her kullanımdan sonra düzenli olarak temizlenmeli ve doğru periyotlarla bakımı yapılmalıdır. Ahşap ürünlerin bulaşık makinesine konulması sakıncalı olduğu için, elde yıkama ve yağlama işleminden geçirilmesi gerekir. 

Ahşap ürünleri yağlamak, eşyaların kullanım ömrünü artırır. Özellikle kesme tahtası ve tahta kaşıklarda görülen çatlama probleminin önüne geçer. Bu sayede yiyecek artığı ve bakterilerin birikmesini sağlar. Ürüne parlaklık katar ve üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturur. Sağlık açısından zararlı bakterilerin ve nemin ahşaba nüfuz etmesini önler. Bu yüzden ayda bir kez olacak şekilde, tahta kaşık ve kesme tahtalarınızı yağlamalısınız. 

Ahşap Eşyalar Nasıl Yağlanır?

Ahşap ürünleri yağlamadan önce, mutlaka temizleme aşamasından geçirmeniz gerekir. Ardından yağlama işlemine geçiş yapabilirsiniz.

Temizlik aşaması;

  1. Öncelikle sıcak su ile kaşık ve kesme tahtasını durulayın. Sıcak su, bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. 
  2. Ardından bulaşık süngerine deterjan dökün ve tahta kaşıkları yumuşak hareketlerle ovalayın. Bu esnada çok fazla bastırmamaya dikkat edin. 
  3. Kaşık ve kesme tahtasının tüm yüzeyini temizledikten sonra, sıcak su ile durulayın. Durulama işleminden sonra, kağıt havlu ile fazla suyu kurulayın.
  4. Tahta kaşık ve kesme tahtasını dik bir şekilde yerleştirerek kurumasını bekleyin. 

Yağlama aşaması;

  1. Eşyalarınız tamamen kuruduğunda yağlama işlemine geçebilirsiniz.
  2. Zeytinyağı veya hindistan cevizi yağını ahşap yüzeyin üzerine dökün.
  3. Kuru bir bez yardımıyla, sürdüğünüz yağı tüm yüzeye yağın. 
  4. 5 dakika beklettikten sonra, mikrofiber bez yardımıyla ovalayarak parlatın. 
  5. Daha sonra kağıt havlu ile silerek ahşaptaki fazla yağı alabilirsiniz. 
  6. Yağlama ve parlatma işlemi tamamlandıktan sonra, ürünü kurumasını için bekletin. Kurutma işlemini hızlandırmak için, 150 dereceli fırında 3 dakika bekleterek kurumasını sağlayabilirsiniz.
  7. Ahşap ürünler tamamen kuruduğunda, kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ahşap ürünleri yağlamak için, zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.  

Şunlara da göz atın;

  1. Ahşap mutfak gereçleri nasıl temizlenir?
  2. Ahşap mobilyalardaki küf nasıl giderilir?
  3. Kesme tahtası kullanırken yapılan hatalar
  4. Kesme tahtası nasıl temizlenir?
  5. Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Süt Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış
Taze Soğan Nasıl Saklanır?
Havlıcan Nedir, Faydaları Nelerdir?
Yemeklerdeki Yağı Azaltmanın 9 Püf Noktası
Mide Gribine Ne İyi Gelir: 5 Farklı Çözüm
Japonya'nın Sokak Lezzetleri: 12 Nefis Sokak Yemeği