ABD Donanması tarafından 2001 yılında yaşlanan yunusların sağlık durumlarını araştırmak üzere görevlendirilen veteriner epidemiyolog Dr. Stephanie Venn-Watson, kariyerini kökten değiştiren bir keşfe imza attı. Doğada ortalama 20 yıl yaşayan yunusların, donanma korumasında 40-50 yaşlarını sağlıklı şekilde geçtiklerini gözlemleyen Venn-Watson, bu canlıların sağlıklı yaşlanmasının ardında omega-3 değil, daha önce bilim dünyasının duymadığı C15:0 adlı bir doymuş yağ asidinin olduğunu ortaya çıkardı. Bu keşifle “90 yıldır tanımlanan ilk yeni temel yağ asidi” literatüre girdi. Venn-Watson, uzun yaşamın sırrı olarak gördüğü C15:0’ı günlük olarak peynirle alıyor: “Hemen her gün bir peynir atıştırmalığı yaparım,” diyor.
CNBC'de yer alan bir makaleye göre bir uzman uzun ömür için sık sık yediği gıdayı anlatıyor...
Makaleye göre Stephanie Venn-Watson, 2001 yılında yaşlanan yunuslarla ilgilenmesi için ABD Donanması tarafından görevlendirildi. Başlangıçta amacı, yunuslarda bulaşıcı hastalıkları araştırmaktı. Ancak çok geçmeden kronik hastalıklar ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara odaklanmaya başladı. Habere göre
vahşi doğada yaşayan yunuslar yaklaşık 20 yıl yaşarken, Donanma'nın yunusları 40 hatta 50 yaşına kadar sağlıklı şekilde yaşayabiliyordu. Bazı yunuslarda kronik iltihaplanma, yüksek kolesterol ve hatta Alzheimer’a benzer beyin değişimleri görülürken, bazıları yaşlılıkta tamamen sağlıklıydı.
Yaklaşık 50 yıl boyunca toplanan binlerce örneği analiz ettikten sonra, Venn-Watson ve ekibi sağlıklı yaşlanan yunusların ortak bir özelliğini buldu.
“Bunun omega-3'ler olacağını düşündük çünkü tek yedikleri şey balık. Ancak bunun yerine daha önce hiç duymadığım bir doymuş yağ asidi olan C15:0 olduğunu keşfettik" diyor.
Yemeklerini planlarken C15:0 alımını artırmayı hedeflediğini belirten Venn-Watson şöyle diyor: Bu konuda en etkili yöntemim, otla beslenen hayvanlardan elde edilen peynirleri tüketmek. Bunlar en yüksek C15:0 seviyelerine sahip. Neredeyse her gün peynir atıştırmalığı yaparım.”
Bu peynirleri tam tahıllı ve lifli krakerlerle birlikte yemesi ise başka bir önemli besin maddesini de almasını sağlıyor: lif. Watson, "Lifin de çok önemli olduğunu öğrendik. Bu yüzden klasik peynir ve kraker ikilisini tercih ediyorum – ama yüksek lifli olanlardan, işlenmiş karbonhidrat yüklü olanlardan değil.”
Her ne kadar yeni bir temel yağ asidi keşfetmiş olsa da, omega-3 gibi bilinen sağlıklı yağ asitlerini de ihmal etmiyor: Diyetimde bol balık var. Neredeyse her gün balık yerim ve süt yağı tüketirim.”