Salça, domates veya kırmızı biberin ezilerek, kaynatılarak ve çoğunlukla tuz eklenerek yoğunlaştırılmasıyla elde edilen bir yiyecek malzemesidir. Domatesten salça yaparken çıkan miktar, domatesin cinsine, sululuk oranına ve salçanın ne kadar koyu yapılacağına bağlı olarak değişir.
Kışlık salçanın püf noktaları, yemeklerde hangi salça kullanılır ve yemeklik salça yapımına göz atın.
Salçalık domates (örneğin, Çanakkale, Bursa Karacabey yöresi veya kapya türü); Etli ve az sulu olur, salça verimi yüksektir. Sofralık domates; Daha çok su içerir, kabuğu ince ve eti yumuşaktır. Kaynatıldığında ciddi oranda su kaybeder, verim düşer. Genelde salçalık domatesler, sofralık domatese göre %30–40 daha fazla salça verir.
Sulu sofralık domates kullanılırsa: 5 kilo domatesten ortalama 500–700 gram salça çıkar.
Etli salçalık domates kullanılırsa: 5 kilo domatesten 800 gram – 1 kilo civarı salça elde edilebilir. Salçayı ne kadar koyu yaparsanız miktar o kadar azalır. Hafif sulu bırakılırsa 1 kiloya yakın çıkar, katı yaparsanız 500–600 gramlara kadar düşer.
Güneşte kurutularak yapılan salça: Su çok daha fazla buharlaştığı için daha yoğun olur. Bu yöntemde verim biraz daha düşer.
Ocakta kaynatılarak yapılan salça: Daha kısa sürede olur ve biraz daha fazla salça kalır çünkü domatesin suyu tamamen uçurulmaz.