Kızılcık meyvesi, C vitamini bakımından zengin, ekşi ve keskin aromalıdır. Marmelat yapılırken meyveler haşlanır, süzülerek posası alınır ve şekerle kaynatılır. Kızılcık marmelatının, reçelden farkı, daha pürüzsüz ve macun kıvamında olmasıdır. Kızılcık marmelatı, kahvaltıda ekmeğin üzerine sürülerek tüketilir. Kek, kurabiye veya pastalarda dolgu malzemesi olarak kullanılabilir. Et yemeklerinin yanında sos gibi sunulduğunda da hoş bir ekşi-tatlı denge yaratır.
Kızılcık çiğ yenebilir mi, kızılcığın faydaları nelerdir ve kızılcık kullanılarak hazırlanan tariflere göz atmayı unutmayın.
Malzemeler;
1 kilo kızılcık
1 kilo toz şeker
2 bardak su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Kızılcıkları birkaç gün tepside güneş alan bir yerde bekletin ve yumuşamasını sağlayın. Ardından güzelce bol suyla yıkayın ve süzdürün. Kızılcıkları tencereye koyun ve üzerine suyunu ilave edin.
Kızılcıkları kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Dibinin tutmaması için ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Karıştırma işlemini tahta kaşık ile yapın. Kızılcıklar tamamen yumuşadığında, süzgeçten geçirin. Bu sayede çekirdekleri ve kabukları ayrılmış olur. Süzdüğünüz kızılcıkları tekrar tencereye alın ve üzerine şeker ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Pişirme işleminin sonlarına doğru limon suyu ilave edin. Bu sayede hem parlak görünecek, hem de uzun süre dayanacaktır. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız kızılcık marmelatını sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun ve kapağını kapatarak ters çevirin. Kızılcık marmelatını soğuduktan sonra tüketebilirsiniz. Kızılcık marmelatını buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.