İzmir’in 2024’teki ilk seçkisinde bir Michelin Yıldızı kazanan Vino Locale, bu yıl iki yıldıza yükseldi. Michelin Rehberine göre Şef Ozan Kumbasar, Türk teruarını Tayland, Japonya ve ötesinden gelen ince dokunuşlarla harmanlayan bir mutfak sunuyor. Vino Locale İzmir’de İki Michelin Yıldızı alan ilk restoran oldu. Türkiye’de bu dereceye ulaşan ikinci restoran olarak TURK FATİH TUTAK ile aynı sahneyi paylaşacak.
Vino Locale hakkında neler biliniyor? Restoran nasıl 2 yıldız birden aldı. Bu soruya yanıt vermek için Michelin Rehberi'nin sayfasında restoranla ilgili yapılan yorumlara bakalım;
Açıklamada Şef Ozan Kumbasar'ın Türk teruarını Tayland, Japonya ve ötesinden gelen ince dokunuşlarla harmanlayan bir mutfak sunduğu belirtiliyor. Seçkinin açıklamasında şu yorumlar yer alıyor:"İzmir’in hemen dışında, yeşillikler içinde konumlanan Vino Locale, bulunduğu yere gerçekten ait bir hissiyat yaratıyor. Kumbasar çifti, yerel ve mevsimsel malzemeleri öne çıkarmaya odaklanırken; menü, toprak, deniz ve yeşillikler arasında zarif bir geçiş yapıyor ve her zaman karakter ile kimliği harmanlıyor. Seray Kumbasar’ın servis anlayışı ve şarap eşleştirmeleri ise deneyimi daha da yüceltiyor; derin bir profesyonellik ve sıcaklık yansıtıyor"
Michelin'in sitesinde Onur ve Seray Kumbasar'ın restoranıyla ilgili, "Set menüsü, değişen mevsimlerin ritmini yakalamak için her altı haftada bir yenileniyor. Bu sürekli değişim, onun yaratıcılığını besliyor ve güçlü bir 'yer' duygusu taşıyan, duyusal ve rafine mutfağının yönünü şekillendiriyor.
Örneğin, karidesleri neredeyse hâlâ şeffaf, kusursuz bir dokuda pişirerek narin lezzetlerinin ön plana çıkmasını sağlıyor. Bamya ve mini mısırlar, yoğun aromalarını ortaya çıkarmak için odun ateşinde ızgara olarak hazırlanıyor ve bu coşkulu lezzetleri, ipeksi bir mısır sosu hafif bir tatlı dokunuşla birleştiriyor. Vino Locale'de malzemeler başrolde; et, balık ve bitki bazlı lezzetler arasında mükemmel bir denge kuran set menü, güçlü bir 'yere özgü' hissi sunuyor (Vejetaryen set menü mevcut; öğle yemeği sadece à la carte). Zaman zaman, İtalyan ve Asya mutfaklarına olan sevgisi, incelikli detaylarda kendini belli ediyor – gyoza'ları da sosları kadar harika" denilmiş.
Seçkiye göre restoranın kendisi İtalya’da beğeni toplayan küçük aile işletmeleri olan 'trattoria' havasına sahip; sanat eserleriyle bezenmiş duvarlar, neşeli atmosfer ve romantik terası, cazibesini karşı konulmaz kılıyor. Unutulmaz bir yemek deneyimi vaadi ise tartışmasız"
Onur Kumbasar ise restoran konsepti için "Topraktan aldığımızı toprağa vermek, doğanın döngüsüne saygıyla yaklaşmak en büyük amacımız. Mevsiminde ürünler kullanıyor, her ay menümüzü doğanın bize sunduklarıyla uyumlu olarak yeniliyoruz. Daha az hayvansal ürün tercih ederek atık kontrolü sağlıyor; su ve enerji tasarrufuna özen gösteriyoruz. Etik değerlerimiz doğrultusunda üreticilerle sürdürülebilir iş birlikleri kurup, tüm paydaşlarımızla birlikte geleceğe katkı sunmayı hedefliyoruz" diyor.
Restoranın sitesine göre Urla Vino Locale’nin kurucu ortaklarından Seray Kumbasar, restoranın mimari tasarımı ve konseptine imza atan isim. Misafirlerin en iyi hizmeti alabilmesi için, misafir ilişkilerini ve servis ekibini de o yönetiyor. Seray Kumbasar, daha önce Michelin'in Türkiye'de ilk kez ödül verdiği Michelin Sommelier 2024 ödülüne layık görülmüş.
Adres: Kuşçular, 8037. Sk. No:3, 35430 Urla/İzmir.