Aşure yapımında 1 kilogram buğday için şeker miktarı genellikle 1,5 kilogram ile 2 kilogram arasında değişir. Damak tadına göre bu oran daha düşük ya da daha yüksek olabilir. İçine eklenen kuru meyveler tatlılığı artırdığı için şeker ihtiyacını azaltabilir. Orta seviyede bir tat için çoğunlukla 1,5 kilogram şeker tercih edilir. Şekerin pişirme sonunda eklenmesi, aşurenin lezzet dengesini korumasına yardımcı olur.
1 kilogram aşurelik buğday için genellikle 1,5 kilogram ile 2 kilogram arasında şeker kullanılır. Bu oran tamamen damak zevkine göre değişebilir. Daha hafif tatlı sevenler 1,5 kilogram civarında şeker tercih eder. Daha yoğun tatlılık isteyenler ise 2 kilograma kadar çıkabilir. Aşurenin içine eklenen diğer malzemeler de tat dengesini etkiler. Kuru meyveler ve incir gibi ürünler zaten doğal şeker içerir. Bu yüzden şeker miktarı ayarlanırken bu durum mutlaka dikkate alınmalıdır.
Orta tatlılıkta bir aşure yapmak için 1 kiloluk buğdaya yaklaşık 1,5 kilogram şeker eklenir. Bu ölçü dengeli bir tat elde etmek isteyenler tarafından tercih edilir. Ne çok ağır ne de çok hafif bir lezzet sunar. Aşurenin diğer malzemeleriyle uyumlu bir tat dengesi oluşturur. Özellikle ceviz, fındık ve kuru meyvelerle güzel bir uyum yakalar. Şeker son aşamada ve kontrollü şekilde eklenmelidir. Böylece tat ayarı daha kolay yapılabilir.
Daha yoğun tatlılık isteyenler 1 kilogram buğday için 1,75–2 kilogram şeker kullanabilir. Bu yöntem özellikle geleneksel ve daha şerbetli lezzetlerden hoşlananlar tarafından tercih edilir. Kuru üzüm, incir ve kayısı gibi malzemeler de tatlılığı destekler. Şeker miktarı arttıkça aşurenin kıvamı ve yoğunluğu da değişebilir. Bu nedenle şeker kontrollü şekilde ilave edilmelidir. İstenirse birkaç aşamada eklenerek tadı ayarlanabilir.
Aşureye şeker genellikle pişirme işlemi tamamlandıktan sonra eklenir. Bu yöntem şekerin daha iyi erimesini sağlar. Erken eklenen şeker buğdayın sertleşmesine neden olabilir. Şeker miktarı aşurenin kıvamını da etkiler. Fazla şeker daha yoğun ve koyu bir kıvam oluşturabilir. Daha az şeker ise daha akışkan bir yapı sağlayabilir. Bu yüzden şeker hem miktar hem de eklenme zamanı açısından dikkatli kullanılmalıdır.
Şunlara da göz atın: