Zeytinyağlı Barbunya Fasulye

Zeytinyağlı Barbunya Fasulye
18 Eylül 2020

Dünyada en çok Çin ve Brezilya'da üretilen barbunya fasulyesi, ülkemizde Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Genellikle yaz aylarında toplanan bu besin, demir ve magnezyum bakımından bir hayli zengindir. Lif değeri yüksek olduğu için, diyet listelerinde yer verilen yemekler arasındadır. Balkan ülkelerinde pilaki olarak tüketilen barbunya fasulyesi, kalp ve damar sağlığını koruyarak iltihaplanmaları giderir. Zeytinyağlı barbunya fasulye nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, zeytinyağlı barbunya fasulye tarifine başlayabiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Zeytinyağlı Barbunya Fasulye için

Malzemeler

Malzemeler

  • 1 kg taze barbunya fasulye
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 orta boy soğan
  • 8 diş sarımsak
  • 1 orta boy havuç
  • 2 orta boy domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2~3 orta boy sivri biber
  • 2 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 limonun suyu

Üzeri için

  • Kıyılmış maydanoz
Zeytinyağlı Barbunya Fasulye

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak taze barbunya fasulyelerinin kabuğunu soyun. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
  2. İnce ince kıyılmış soğanları ve kabukları soyulup ikiye bölünmüş sarımsakları tencereye ekleyin. Orta ateşte 2-3 dakika kadar kavurun.
  3. Küp küp doğranmış havuç, rendelenmiş domates ve salçayı da ilave edin. 3 dakika süreyle karıştırarak kavurun.
  4. Sivri biberlerin saplarını kesip tohumlarını temizleyin ve ince halkalar halinde doğrayın. Doğranmış biberleri ve barbunyaları tencereye ilave edip bir süre daha kavurun.
  5. Toz şeker ve tuzu ekleyip 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
  6. Kaynadıktan sonra kısık ateşte barbunya fasulyeleri iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Limon suyunu da ekleyerek ocaktan alın ve üzerine mayonez serpiştirin.
  7. Zeytinyağlı barbunya fasulyesini, pratik bir şekilde hazırlanan kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Barbunya Fasulyesinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kullanacağınız barbunyaları pişirmeden önce 10 dakika suda bekletin. Bu sayede koyu renginin gitmesini sağlayabilirsiniz.
  2. Zeytinyağlı yemek tariflerinde en önemli noktalardan biri toz şekerdir. Yemeklerin içerisine ilave edilen şeker, tuzu dengelediği için yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar.
  3. Barbunyayı aromalandırmak için, pişirme esnasında içerisine ezilmiş sarımsak ilave edebilirsiniz. Limon suyunu servis esnasında da ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Zeytinyağlı Barbunya Fasulyesi Kaç Kaloridir?

  1. Standart malzemelerle hazırlanan barbunya fasulyesinin bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Kilo ve şeker kontrolünde olanlar da ölçülü bir şekilde tüketebilir. Dilerseniz, farklı bir versiyonu olan zeytinyağlı barbunya tarifini de deneyebilirsiniz.

    Sofraları ziyafete dönüştürmek için sıklıkla tercih edilen zeytinyağlı yemek tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, zengin içeriğiyle sunulan imam bayıldı tarifine göz atabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo