İşkembe Çorbası

İşkembe Çorbası
10 Mart 2024

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan işkembe çorbası, dana veya koyun işkembesinden hazırlanır. Protein bakımından zengin olan bu besin, Balkan ülkelerinde de tüketilir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda tüketilmesi önerilir. Kalp sağlığını olumlu yönde etkilemesinin yanı sıra, vücudun ihtiyaç duyduğu B vitamini miktarını da karşılar. Malzemeleriniz hazırsa; evde işkembe çorbası nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon İşkembe Çorbası Kaç Kaloridir?

  • Türk mutfağında çok sevilen işkembe çorbasının bir kasesi yaklaşık 265 kaloridir. Kalori değerini düşürmek için etin yağlarını ayıklayabilirsiniz.

Siz de hazır paketler yerine ev yapımı çorbaları tercih ediyorsanız, mutfaklardan eksik olmayan mercimek çorbası tarifine göz atabilir ve başlangıç menülerini zenginleştirebilirsiniz. Dilerseniz, değişik çorba tariflerini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 2 saat
Pişirme Süresi : 1 saat 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
İşkembe Çorbası için

Malzemeler

Malzemeler

  • 500 gr koyun veya dana işkembesi
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 10 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı tuz

Terbiyesi için

  • 1 yumurta
  • 1 limonun suyu

Üzeri için

  • 50 gr margarin
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Sos için

  • 1 limonun suyu
  • 6 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
İşkembe Çorbası

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle kullanacağınız işkembeleri yıkayın. 1 çorba kaşığı tuzla ovun ve tekrar yıkayın.
  2. Cam bir kaba süt koyun ve işkembeyi de sütün içerisine ekleyerek yumuşaması için 2 saat bekletin.
  3. Bu işlemin ardından dinlenmiş işkembeleri yıkayıp küçük parçalara doğrayın ve tencereye alın. 8 su bardağı su ilave edip yumuşayana kadar 80 dakika pişirin.
  4. Sıvı yağı tencerede kızdırıp unu ilave edin. Un sararıncaya kadar kavurun. 2 bardak suyu işkembelerin suyuna ekleyip karıştırın. Üzerine tuz serpip kısık ateşte pişirin.
  5. Terbiyesi için, yumurta ve limon suyunu çırpın. Terbiyeyi çorbaya azar azar döküp hızla karıştırın. Kaynatıp ocaktan alın.
  6. Son olarak margarini tavada eritip toz biberi kızdırın ve çorbanın üzerine gezdirin. Sos malzemelerini bir kapta karıştırın. Çorbayı kaselere paylaştırıp üzerine 1-2 kaşık sos ilave edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

İşkembe çorbasını, zeytinyağlı biber dolması, kıl biber turşusu ve söğüş salata ile birlikte sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • İşkembelerin temiz olduğundan emin olun ve dilerseniz birkaç saat soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu esnada suyunu sık sık değiştirmeyi unutmayınız.
  • Bekletme suyuna süt koyarsanız işkembeleriniz kolaylıkla yumuşayacaktır.
  • Un kavurma işleminden sonra suyu eklerken topaklanma olmaması için karıştırmanız gerekmektedir.
  • Terbiyeyi çorba ile birleştirirken ılıtmayı unutmayın. Aksi takdirde topaklanma ya da kesilme olacaktır.
  • İşkembenizi yıkarken kaya tuzu ile ovalarsanız hem daha iyi temizlenecek hem de kolayca yumuşayacaktır. 
  • Üzerine kırmızı biberle tereyağı eritmeniz çorbanızın lezzetini daha da arttıracaktır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo