12 Adımda Kolesterol Nasıl İyileştirilir?

Kolesterol seviyelerini düşürmek için ne yapmalıyız? Özellikle kalp ve damar sağlığı üzerinde çok etkili olan kolesterol seviyelerini iyileştirmek için, Dyt. Rıdvan Arslan sağlıklı önerilerde bulundu.
12 Adımda Kolesterol Nasıl İyileştirilir?
09 Haziran 2023, 12:34

Halk dilinde kötü kolesterol olarak bilinen yüksek kolesterol seviyesi günümüzde sıkça görülen bir durumdur. Kolesterol seviyesinin yüksek olması başta kalp damar hastalıkları olmak üzere felç, Alzheimer gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Kötü kolesterolün yüksekliği ile birlikte bireylerde iyi kolesterolün düşüklüğü de görülmektedir. Peki kötü kolesterolü düşürmenin yolları nelerdir?  İyi kolesterol seviyesini nasıl yükseltebiliriz? Diyette nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Rıdvan Arslan, kolesterol seviyelerinin iyileşmesi için 12 adımı bizlerle paylaşıyor.

İyi huylu (HDL) ve kötü huylu (LDL) olmak üzere iki kolesterol bulunmaktadır. LDL, karaciğerde üretilen kolesterolün hücrelere taşınmasını sağlar. LDL arter duvarlarında birikerek damar tıkanıklığına neden olur. HDL, dokulardaki kolesterolün dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak adlandırılır. Bireylerde kötü kolesterolün düşük, iyi kolesterolün ise yüksek olması beklenmektedir.

kolesterol

Kötü Kolesterol Neden Yükselir?

  1. Sağlıksız ve düzensiz beslenme
  2. Sigara ve alkol kullanımı
  3. Fazla kilo
  4. Hareketsizlik
  5. Genetik yatkınlık 
  6. İleri yaş
  7. Stres
  8. Yüksek tansiyon
  9. Belirgin beyin, kalp, böbrek ve tiroid hastalıkları

kolesterol

12 Adımda Kolesterol Nasıl İyileştirilir?

  1. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Fazla kilolar kalp ve kolesterolü olumsuz etkiler.
  2. İyi kolesterolü yükseltmenin en etkili yolu hareket etmektedir. Her gün en az 40 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
  3. Doymuş, katı ve trans yağ tüketimini azaltın. Yemeklerinizi bitkisel yağlar ile pişirin.
  4. Protein ihtiyacınızı karşılamak için, beslenmenizde bitkisel proteinlere de yer verin. Et, yumurta ve tavuk gibi hayvansal protein kaynaklarının tüketimini sınırlandırın. Yeşil mercimek, kinoa, badem ve soya bitkisel protein kaynaklarındandır.
  5. Hazır yiyecekler, işlenmiş etler, kızartmalar, hamur işleri ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimini minimum düzeye indirin.
  6. Lif içeriği yüksek besinlerin tüketimini arttırın. Elma, armut, yulaf, tahıllar, kabak gibi besinlerin lif içeriği yüksektir.

kalp

  1. Haftada 2 kez balık tüketmeye özen gösterin. Balık içeriğindeki omeg-3 sayesinde iyi kolesterolün yükselmesinde etkilidir.
  2. Kurubaklagil tüketimi, yüksek kolesterolün düşmesine yardımcıdır.
  3. Tansiyon probleminiz yoksa günlük 1-2 fincan yeşil çay tüketin. Yeşil çay içerisindeki kateşin sayesinde kötü kolesterolün düşmesine yardımcıdır.
  4. Ara öğünlerinize ceviz ekleyin. Ceviz içerisindeki doymamış yağ asitleri sayesinde iyi kolesterolün yükselmesine yardımcıdır.
  5. Avokado içeriğinde oleik asit sayesinde, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün de yükselmesini sağlar.
  6. Tuz tüketimini azaltın. Tuzun direkt damar tıkanıklığı ile ilişkisi olmasa da fazla tüketimi tansiyona neden olarak, kalp damar hastalıkları için risk oluşturur.

Yazar:

Dyt. Rıdvan Arslan

instagram.com/dyt.ridvanarslan

Şunlara da göz atın;

  1. Kolesterol hastaları için beslenme önerileri
  2. Kolesterol çeşitleri nelerdir?
  3. Kolesterolü düşüren besinler
  4. Lif ve kolesterol ilişkisi
  5. Doymuş ve trans yağların kolesterol üzerindeki etkisi
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo