ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER HASAT TARİFLERİ

HASAT TARİFLERİ

Hasat tarifleri
Hasat tarifleri

Gençliğin, güzelliğin, bereketin, ölümsüzlüğün simgesi zeytinin izinde Ayvalık’taydık. Mucize ağacın ekiminden toplanmasına, sıkılmasından şişelenmesine şahit olduk... Ve tabiki zeytinyağından yapılan lezzetli ve bir o kadar da pratik tarifler öğrendik... Kimden mi? Şef Elif Edes’den…

Mayıs ortasında çiçek açan, haziran başı tomurcuğa dönüşen , temmuzda mevyeleri baş veren, ağustosta çekirdekleri sertleşip taneleri irileşen zeytin ağaçlarının hasadı geçtiğimiz ay başladı. Mart ayına kadar devam edecek olan hasadın ilk şenliğini 140 yıllık zeytinyağı üreticisi Komili’nin zeytine ve zeytinyağına değer katmak için düzenlediği etkinlikte deneyimledik... Zeytinyağı hakkında bilgiler öğrendik. Ve size Elif Edes’den şahane tarifler getirdik...

Ülkemizdeki ve dünyadaki zeytinyağı üretimi ve tüketimi ile ilgili Komili Genel Müdürü Erman Erol’dan kısa bazı bilgiler....

‘Ülkemizde kişi başı zeytinyağı tüketimi açısından diğer üretici ülkelere kıyasla oldukça geri durumda. Avrupa’da kişi başı zeytiyağı tüketimi ortalama 15 litre iken ülkemizde bu rakam neredeyse 2 litre seviyelerinde.

Ülkemiz, zeytin ağacı sayısı bakımından ise dünyada ikinci sıraya gelmiş durumda.



Türkiye’deki üretim
• 2018-2019 189 bin ton
• 2019-2020 beklentisi ise 225 bin ton.

Dünyada...
İspanya 1.35-1.4 milyon ton
İtalya 270 bin ton
Yunanistan 300 bin ton
Portekiz 130 bin ton


Yufka kaplarında mini lezzetler…
Yufka kabı için

2 adet taze yufka
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 kase su
İç harcı için
6 adet taze incir
200 g keçi peyniri veya Bergama tulumu
Değirmen karabiber
Taze kekik
Limon kabuğu rendesi
100 ml Komili Erken Hasat Zeytinyağı

1 kase suya zeytinyağı konur. Yufka tezgaha serilir. Yarısına zeytinyağlı su sürülür. Yufkanın diğer yarısı üzerine kapatılır. 10 cm çapında bir bardak veya kap ile yufkalar kesilir. Yufkalar küçük muffin kaplarına bastırılarak yerleştirilir. Kalıptan çıkmamaları için içine ağırlık olsun diye nohut, fasulye konur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika renk alana kadar pişirilir. Kabuğu soyulmuş taze incirleri dilimleyin, keçi veya Bergama tulumunu bıçak ucuyla kırarak kesin. Yufkaların içine yerleştirdiğiniz peynir ve incirin üzerine, değirmen karabiber, taze kekik, limon kabuğu rendesi serpin ve erken hasat zeytinyağı gezdirerek servis yapın.


Hasat kurabiyesi
Yufka kabı için

100 ml Komili Erken Hasat Zeytinyağı
175 g toz şeker
1 yemek kaşığı kıyılmış biberiye
2 adet limon rendesi
2 adet yumurta
300 g un
1 çay bardağı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz

Zeytinyağını, şekeri, limon rendesini ve biberiyeyi bir kapta karıştırın. Yumurta ilave edip çırpın. Un, kabartma tozu, karbonat ve tuz karıştırılır. Kuru malzeme zeytinyağı karışımı ile birleştirilir. Krema kıvamında bir karışım elde edilir. Pişirme kağıdı kaplı tepsiye yuvarlaklar yapılarak dizilir. Arzu edilirse üzerine toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-17 dakika pişirilir.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.