Şef Elif Edes'ten Hasat Tarifleri

Gençliğin, güzelliğin, bereketin, ölümsüzlüğün simgesi zeytinin izinde Ayvalık’taydık. Mucize ağacın ekiminden toplanmasına, sıkılmasından şişelenmesine şahit olduk... Ve tabi ki zeytinyağından yapılan lezzetli ve bir o kadar da pratik tarifler öğrendik... Kimden mi? Şef Elif Edes’den…
Şef Elif Edes'ten Hasat Tarifleri
26 Temmuz 2023, 15:02

Mayıs ortasında çiçek açan, haziran başı tomurcuğa dönüşen, Temmuz da meyveleri baş veren, Ağustosta çekirdekleri sertleşip taneleri irileşen zeytin ağaçlarının hasadı geçtiğimiz ay başladı. Mart ayına kadar devam edecek olan hasadın ilk şenliğini 140 yıllık zeytinyağı üreticisi Komili’nin zeytine ve zeytinyağına değer katmak için düzenlediği etkinlikte deneyimledik... Zeytinyağı hakkında bilgiler öğrendik. Ve size Elif Edes’den şahane tarifler getirdik...

Ülkemizdeki ve dünyadaki zeytinyağı üretimi ve tüketimi ile ilgili Komili Genel Müdürü Erman Erol’dan kısa bazı bilgiler....

‘Ülkemizde kişi başı zeytinyağı tüketimi açısından diğer üretici ülkelere kıyasla oldukça geri durumda. Avrupa’da kişi başı zeytiyağı tüketimi ortalama 15 litre iken ülkemizde bu rakam neredeyse 2 litre seviyelerinde.

Ülkemiz, zeytin ağacı sayısı bakımından ise dünyada ikinci sıraya gelmiş durumda.

zeytin hasadı

Türkiye’deki üretim

  1. 2018-2019 189 bin ton
  2. 2019-2020 beklentisi ise 225 bin ton.

Dünyada...

  1. İspanya 1.35-1.4 milyon ton
  2. İtalya 270 bin ton
  3. Yunanistan 300 bin ton
  4. Portekiz 130 bin ton

yufka kabında mini lezzetler

Yufka Kaplarında Mini Lezzetler

Malzemeler;

  1. Yufka kabı için:
  2. 2 adet taze yufka
  3. 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  4. 1 kase su
  5. İç harcı için:
  6. 6 adet taze incir
  7. 200 g keçi peyniri veya Bergama tulumu
  8. Değirmen karabiber
  9. Taze kekik
  10. Limon kabuğu rendesi
  11. 100 ml Komili Erken Hasat Zeytinyağı

Yapılışı: 1 kase suya zeytinyağı konur. Yufka tezgaha serilir. Yarısına zeytinyağlı su sürülür. Yufkanın diğer yarısı üzerine kapatılır. 10 cm çapında bir bardak veya kap ile yufkalar kesilir. Yufkalar küçük muffin kaplarına bastırılarak yerleştirilir. Kalıptan çıkmamaları için içine ağırlık olsun diye nohut, fasulye konur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika renk alana kadar pişirilir. Kabuğu soyulmuş taze incirleri dilimleyin, keçi veya Bergama tulumunu bıçak ucuyla kırarak kesin. Yufkaların içine yerleştirdiğiniz peynir ve incirin üzerine, değirmen karabiber, taze kekik, limon kabuğu rendesi serpin ve erken hasat zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

hasat kurabiyesi

Hasat Kurabiyesi

Malzemeler;

  1. Yufka kabı için:
  2. 100 ml Komili Erken Hasat Zeytinyağı
  3. 175 g toz şeker
  4. 1 yemek kaşığı kıyılmış biberiye
  5. 2 adet limon rendesi
  6. 2 adet yumurta
  7. 300 g un
  8. 1 çay bardağı karbonat
  9. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  10. 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Zeytinyağını, şekeri, limon rendesini ve biberiyeyi bir kapta karıştırın. Yumurta ilave edip çırpın. Un, kabartma tozu, karbonat ve tuz karıştırılır. Kuru malzeme zeytinyağı karışımı ile birleştirilir. Krema kıvamında bir karışım elde edilir. Pişirme kağıdı kaplı tepsiye yuvarlaklar yapılarak dizilir. Arzu edilirse üzerine toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-17 dakika pişirilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytin nasıl yapılır?
  2. Zeytinyağı nasıl seçilir?
  3. Zeytin nasıl hasat edilir?
  4. Zeytin fidanı nasıl yetiştirilir?
  5. Zeytin yaprağı nasıl kurutulur?
Kategoriler
Lezzet Logo