ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER GIDADA YENİ TRENDLER

GIDADA YENİ TRENDLER

Gıdada yeni trendler
Gıdada yeni trendler

Jale Balcı
Şef ve yemek kitabı yazarı
@jaleblc
[email protected]

Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendi yükselmeye başladı. Un yerine kuru baklagillerden unlar, badem, fındık unları, hayvansal sütler yerine Hindistan cevizi sütü, fındık sütü gibi vegan tarzı beslenme tercih ediliyor. En gözde ürünleri sizin için araştırdım.

Mor ekmek: Son 10 yıldır “ekmek” büyük bir saldırı altında. Çok çabuk sindirilmesi, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmesi ve obezitenin en büyük sebeplerinden bir tanesi olarak kabul edilmesinden dolayı itibarı yerle bir edildi. 2016 yılı başında Singapur Devlet Üniversitesi’nin profesörlerinden Zhou Weibiao, yabani pirinçten yeni bir ekmek üretmeyi başardı. Beyaz ekmeğin lezzetine çok yakın bu mor renkli ekmeğin, geleceğin süper gıdası olması bekleniyor. Yüksek antioksidan içermesi sebebiyle kansere karşı önemli bir silah olarak kabul ediliyor. Normal ekmeğe göre % 20 oranında geç sindirilmesi nedeni ile de daha sempatik geliyor.

Çimle beslenmiş hayvanlar ve ürünleri: Her dönem sağlık algısı, gıdada farklı tabirleri popüler hale getiriyor. “Organik”, “GDO’suz” gibi ibareler uzun bir süre sorgulandı. Şimdi Batı’da marketlerdeki ürünlerin üzerinde “Bu hayvan doğal çim ile beslenmiştir” ibareli ürünleri satın almak en “cool” durumların başında geliyor. Sadece etlerin üzerinde değil; süt, yumurta, tereyağı gibi hayvansal bazlı ürünlerde de bu ibareyi görmek mümkün. Bakalım bu tabiri ülkemizde ne zaman göreceğiz ve doğruluğundan ne kadar şüphe edeceğiz?

Zerdeçal: Google verilerine göre son beş yıl içerisinde “zerdaçal” aramalarının sayısı % 300 oranında arttı. Hemen hemen sağlığımızla ilgili iyi gelmediği hiçbir şey yok. Kanserden depresyona kadar geniş bir yelpazede mucize bir baharat olarak algılanmaya başlandı. Köriye sarı rengini veren bu 2000 yıllık baharat, toz olarak marketlerde ve taze olarak yemeklerin içerisinde ve meyve suyu karışımlarında kullanılmaya başlandı. Salataların, pilavların ve taze sıkılmış meyve suyu kürlerinin içerisinde zerdeçalı daha fazla göreceksiniz.

Kurutulmuş ürünler: Dut kurusu, kuru üzüm, kuru kayısı gibi özellikle yemişlerin kurutulmasına aşinayız. Batı’da ise kurutma (Dehidrasyon) işi zirve yapmış durumda. Brokoliden somona, havuçtan sucuğa her şeyin kurutulmuş versiyonunu bulmak mümkün. Genel olarak bir ürün kurutulduğunda, içerisindeki su miktarı azaldığından aroması yoğunlaşıyor. Yani sadece özü kalıyor. Bakalım bu kurutma çılgınlığı hangi noktaya kadar devam edecek ve tüketicilerin tepkisi ne olacak?

Nohut tozu: Özellikle Batı’da humus büyük bir yükselişte. Her yerde humusu görmek mümkün. Şimdi ise humusun hammaddesi olan nohut tozu veya onların deyişi ile nohut unu oldukça popüler. Glüten alerjisi olanların sayısının hızla artmasıyla yapılan çalışmalar sonucunda, en iyi çözümün nohut unu olduğunu söylüyorlar. Pizzadan kurabiyeye, ekmekten makarnaya kadar birçok ürün artık nohut unu ile hazırlanıyor. Birçoklarına göre çıkan sonuçlar, buğdaya göre çok daha başarılı. Deneyip, görmek lazım...

Kırmızı domatesli panzanella salatası tarifi için tıklayın
Erikli galette tarifi için tıklayın
Domatesli mücver tarifi için tıklayın
Domates keyfi tarifi için tıklayın
Domatesli tart tarifi için tıklayın


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.