LEZZET'TEN HABERLER

Etinizi daha yakından tanıyın
Etinizi daha yakından tanıyın

Yazı: Sıla Uçan

Etler paylaşılır, mutfaklardan mis kokulu yemekler çıkar. Peki etin en lezzetli yeri neresidir, hangi parça daha yumuşaktır? Gelin etin bölümlerine göz atalım.

DANA ETİ
Dana etinizi alırken dikkat etmeniz gereken noktaların en başında etin parlak renkli ve diri olması gelir. Dana etinin lezzeti hayvanın cinsine göre farklılık gösterir. Bu nedenle en lezzetli ete ulaşmak için mutlaka dinlenmiş olan etleri tercih etmelisiniz.
• Antrikot: Hayvanın sırt bölümünün ön kısmındaki ettir. Dana etleri arasında en sert olan bölüm olmasına rağmen doğru pişirildiği taktirde en lezzetli bölümlerindendir. Kalın bir dilimi izli bir döküm tavada suyunu içinde bırakarak pişirdiğinizde yumuşak ve lezzetli bir sonuç elde etmiş olursunuz.
• Kontrfile: Sırt bölümünün arka kısmından kesilen ince ettir. Marine ederek ister mangalda, isterseniz ocakta kızarttığınızda en iyi sonucu elde etmeniz mümkün.
• Bonfile: Kendiliğinden yumuşak bir et olduğu için az pişirmek daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Döküm ya da teflon bir tavada pişirmek sizi en güzel sonuca ulaştırır.
• Döş: Boşluk da denen bu tür, genellikle kıyma yapımında tercih edilir.
• Kol ya da but: Kendi başına bile oldukça lezzetli olan bu tür, tıpkı kuzu etinde olduğu gibi fırında sebzelerle birlikte pişirildiğinde mükemmel sonuçlar verir. Kol ya da but etinin suyundan sos veya çorba yapabilirsiniz.

KUZU ETİ
Etinin lezzetli olduğu zamanlar nisan-mayıs aylarıdır. Batı bölgelerinde yetişen kuzular Doğu’dakilere oranla daha lezzetlidir. Bunun başlıca nedenlerinden biri de, yeşilliğin daha bol olduğu Batı bölgelerinde yetişen kuzuların doğal kekikle beslenmesi ve daha az kokulu olmasıdır.
• Kol ya da but: Ön bacaklar kol, arka bacaklar ise but olarak adlandırılır. En lezzetli sonucu elde etmek için fırında uzun süre pişirmelisiniz.
• İncik: Hayvanın toynağından bileğine kadar uzanan kısımdır. Biraz kemikli bir et olduğu için haşlayarak ya da fırında uzun süre pişirerek en iyi sonucu elde edebilirsiniz.
• Gerdan: Hayvanın boyun kısmından çıkarılan bölümdür. İster kemiği üstte kalacak şekilde pişirerek sade olarak tüketin, ister çorbalarda, sebze yemeklerinde kullanın. Kuzu gerdan her yemeğe tat katan, etin en çok tüketilen bölümlerindendir.
• Küşleme: Kuzu etinin bon lesi olarak bilinir. Yumuşak bir et olduğundan fazla pişirilmez.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!