Tuzlu Kahvenin Hikayesi: Damat Adaylarına Neden Tuzlu Kahve Yapılır?
Söz kesme merasimlerinin olmazsa olmazı haline gelen tuzlu kahve adeti nereden geliyor? Kız istemede neden tuzlu kahve yapılır? İşte, tuzlu Türk kahvesinin hikayesi:

Türk toplumunda özel günlerde uygulanan gelenek ve görenekler günümüze kadar ulaşan miraslardan biridir. Bu mirasların başında ise kız isteme merasimlerinde damada hazırlanan kahveye tuz atmak geliyor. Öyle ki niye yaptığımızı düşünmeden, kahvenin içerisine kaşık kaşık tuz attın. Hatta bazılarımız pul biber ve karabiberi de bu işe karıştırdı. Madem damat adaylarının ağızlarının tadını bu kadar bozduk, gelin kahveye tuz atma geleneğinin nasıl başladığına ve ne anlama geldiğine daha yakından bakalım.


Tuzlu Kahvenin Hikayesi ve Anlamı

Tuzlu kahvenin birbirinden farklı birçok rivayeti olsa da, biz en akla yatkın olanları sizler için sıraladık. Tuzlu kahvenin hikayesinin, eski zamanlarda yapılan görücü usulü evliliklere dayandığı söyleniyor. Görücü usulünde kız ve erkek tarafı bir araya gelir, birbirlerini ilk kez görürmüş. Bunun ardından gelin hemen damat adayının kahvesini hazırlarmış. Eğer damat adayını beğendiyse kahveyi şekerli hazırlar, yanında tatlı ikram edermiş. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz.' mesajı verirmiş.

Ancak kız, damat adayını beğenmezse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini istemediğini anlayıp anne ve babasını alarak kalkar ve bu işten vazgeçermiş. 




İkinci hikayede ise Türk kahvesinin gerçekten hatırı olup olmadığını anlamak için yapılırmış. Birbirini seven iki genç, kız isteme merasiminde bir araya gelirmiş. Gelin adayı damat adayının gerçekten sevip sevmediğini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiş. Eğer damat adayı, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılayamayacağı anlamına gelirmiş ve ayıp sayılırmış. Damat adayı, tuzlu kahveyi birden fazla yudumla alır ve tükürmezse, eşi için her şeyi yapacağı anlamına gelirmiş. Aynı zamanda tuzlu kahve, gelinin arkadaşlarının damat adayına yaptığı ilk şaka olarak nitelendirildiğini biliniyor. 


Son olarak üçüncü hikaye daha eski bir zamana dayanıyor. Sultan II. Abdulhamit'in son yıllarında vefat eden Osman Fevzi Bey, eşiyle evlenmeden önce tuzlu kahvenin tadına bakmış. Osman Fevzi Bey, kız isteme merasiminde ikram edilen tuzlu kahve için ''Ben askeriyeden geldiğim için alışığımdır tuzlu kahveye, inşallah evlendikten sonra bana böyle tuzlu kahveler yaparsınız.” demiş. Eşi ise evlendikten sonra her gün ona tuzlu kahve yapmış. 


Uzun yıllardır süregelen bu gelenek, günümüzde hala devam ettiriliyor. Şimdiden damat adaylarına afiyet olsun diyelim.


Şunlara da göz atın;

  1. Türk kahvesinin yanında neden su verilir?
  2. Türk kahvesinin faydaları nelerdir?
  3. Kahve yaparken nelere dikkat edilmeli?
  4. Dünyada kahve kültürü
  5. Kahve lekesi nasıl çıkar?
  6. Ev yapımı kahve tarifleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Avokado Tarifleri: Avokado İle Yapılan 16 Farklı Tarif
Buzdolabındaki Küf Nasıl Temizlenir: 4 Pratik Yöntem
Yer Fıstığı Kabuğu Yenir Mi?
Çok Fazla Chia Tohumu Yemenin Yan Etkileri Nelerdir?
Karabatak Kuşu Yenir Mi?
İyi Baklava Nasıl Anlaşılır? Baklava Nasıl Yenir? Karaköy Güllüoğlu Yanıtlıyor