Sahurda Muz Yenir Mi? Bir Uzmana Sorduk

Ramazan ayında oruç tutanlar için beslenme düzeni değişir. Hem vücudun bu yeni düzene uyum sağlaması hem de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için sahur ve iftar için tercih edilen yiyecekler önemlidir. Bu makalede sahurda muz yenir mi, sahurda muz tüketilmeli mi sorusunun yanıtına bakıyoruz...
Sahurda Muz Yenir Mi? Bir Uzmana Sorduk
13 Mart 2024, 15:42

Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutulması için sahurun atlanmaması ve sahurda doğru, sağlıklı ve dengeli bir menünün tercih edilmesi tüm uzmanların ortak önerisi. Sahurda eğer ağır yemekler tercih edilirse gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme ve kilo alma riski artmaktadır. Sahurda yanlış tercihler ise gün içinde daha çok susama ya da daha çok acıkma ile sonuçlanabilir.

Sağlık Bakanlığı sahur menüsü için "süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan" oluşan bir menüyü öneriyor. Gün içinde acıkma hissi fazla olanların ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketebileceği belirtiliyor. Sahurda ağır yemekler, aşırı yağlı, tuzlu yiyecekler ve hamur işlerinden uzak durulması ise bir diğer öneri.

muz

Sahurda Muz Yenir Mi?

Peki, sahurda muz tüketilmeli mi? Tabi ki, burada bahsedilen tek başın muzun tüketimi değil. Yani, tek başına muz ile sahur yapmak sağlıklı olmayacaktır. Aynı şekilde şeker hastalığı gibi herhangi bir rahatsızlığınız varsa bu soruyu mutlaka doktorunuza danışmak önemlidir. Çünkü her bünye farklıdır. Peki, genel sahur sofrasında muza yer verilir mi? Bu konuda Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan şunları söylüyor:

  1. Muz hem çözünür hem de çözünmez liften zengindir. Çözünür lif sindirimi yavaşlatır ve kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
  2. Liften zengin gıdalar kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir. Koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Muzun yüksek potasyum içeriği kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
  3. Glisemik indeksi yüksek bir meyve olduğu için şeker hastalığı olan bireylerin kan şekerini hızlıca yükseltebilirç dolayısıyla şeker hastalığı olan bireyler hariç diğer bireylerin sahurda muz tüksetmeleri uygundur.
  4. Şeker hastaları muzu yanında süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı veya fındık, ceviz, badem gibi yağ içeriği yüksek besinlerle tükettiklerinde mideyi geç terkedeceği için kan şekerini hızlıca yükselmesini önleyecektir.
  5. Antioksidan etkisi vardır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sahurda sucuk yenir mi?
  2. Sahurda yoğurt yenir mi?
  3. Sahurda menemen yenir mi?
  4. Sahurda ne yemeli?
  5. Sahurda ne yememeliyiz?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo