İçli Köfte

İçli Köfte
27 Şubat 2024

Güneydoğu'nun meşhur lezzetleri arasında yer alan içli köfte, iki farklı şekilde hazırlanır. Kızartma ve haşlama yöntemleriyle pişirilir. Bazı yörelerde 'oruk' ismiyle de bilinir. Dış kısmında bulgur, iç harcında ise soğanlı kıymalı harç kullanılır. Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Kilis mutfağında sık sık tüketilir. İçli köfte yapmanın en zor noktası, dış kısmına şekil vermektir. İç harçla doldurulan bulgur, iki ucundan bastırılarak kapatılır. Malzemeler hazırsa, kızartma usulüyle pişirilen nefis içli köfte tarifine geçebiliriz.

İçli Köfte Nasıl Saklanır?

İçli köfteleri çiğ veya kızartma işleminden sonra buzlukta saklayabilirsiniz. Bunun için, içli köfteleri tepsiye yerleştirin ve birbirlerine yapışmalarını önleyerek buzlukta dondurun. Ardından içli köfteleri buzdolabı poşetine yerleştirip ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve üzerine tarih etiketi yapıştırarak buzlukta muhafaza edin. Kızartmak istediğiniz zaman, buzdolabının alt rafında çözünmelerini bekleyebilir ve sonrasında kullanabilirsiniz.

1 Porsiyon İçli Köfte Kaç Kalori?

  • Bir adet haşlanmış içli köfte 165, kızartılmış içli köfte ise yaklaşık 350 kalori değerindedir.
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 9 Kişi Kaydetti
İçli Köfte için

Malzemeler

Dış harcı için

  • 500 gr çiğ köftelik et
  • 5 su bardağı ince bulgur
  • 1 soğan
  • 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz
  • Karabiber

İç harcı için

  • 1 kg orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 4 orta boy soğan
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber

Kızartmak için

  • Zeytinyağı
İçli Köfte

Nasıl Yapılır

  1. İç harç için gereken kıymayı tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kavurun. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
  2. Ufalanmış ceviz içi, tuz ve kırmızı pul biber ekleyip tencereyi ocaktan alın. İnce bulguru geniş bir kaba alın.
  3. Kıyılmış soğan, zırhla kıyılmış et, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  4. İşaret parmağınızla iç kısmını oyarak şekil verin. Oluşan boşluğa iç harç ekleyip ağız kısmını kapatın.
  5. Tüm harcı aynı şekilde hazırlayın. Zeytinyağında kızartıp servis yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

İçli köfte, genellikle maydanoz ve limon dilimleri ile birlikte sunulur. İsteğe göre içli köfteyi mercimek çorbası ve ayran ile birlikte sunarak nefis bir menü hazırlayabilirsiniz. Daha fazla eşlikçi arıyorsanız, ''İçli köftenin yanına ne gider?'' yazımızdaki tariflerden yararlanabilirsiniz.

Püf Noktası
  • İçli köfte yaparken, harcın güzelce yoğrulması gerekir. En az 30 dakika yoğrulmalı ve tam kıvamında olmalıdır. Tam kıvamında içli köfte yapmak için, ''İçli köftenin dağılması nasıl önlenir?'' yazımızdan yardım alabilirsiniz.
  • Kızgın yağda kızartmak için, deep frying tekniği uygulanabilir. Yani, içli köfteler derin yağda kızartılmalıdır.
  • Fazla yağını süzmek için, kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz.
  • Kızartma yağının, daha önce kullanılmamış olmasına dikkat edin. Aksi takdirde köftelerin tadı değişik gelebilir.
  • İçli köfteleri, salçalı sos eşliğinde sunarak daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Yorumlar
avatar
Mervee2233
YORUM 28 Kasım 2023, 11:28
İçli köftenin dağılmaması için ne yapmak lazım?
avatar
Lezzet Dergisi YORUM 28 Kasım 2023, 11:45
Merhaba, içli köftenin dağılmaması için bulgur mutlaka ıslatılmalıdır. İçli köftenin bulgurlu harcı homojen kıvam alana kadar yoğrulmalıdır. Köfte harcına şekil verirken elinizi ıslatmayı unutmayın. Bu sayede daha iyi şekil verebilir ve dağılmasını önleyebilirsiniz.

Benzer Tarifler

Lezzet Logo