Sıkma

Sıkma
14 Nisan 2024

Adana'nın yöresel yemeği olan sıkma, farklı malzemelerle hazırlanan bir çeşit hamur işidir. Gözlemeye benzetilen bu besin; peynir, patates ve kıyma ile hazırlanabilir. Genellikle köy peyniri, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılır. Yaklaşık 1 saat de hazırlanan sıkma, kahvaltı sofralarında ve çay sohbetlerinde servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü sıkma nasıl yapılır, servis önerileri nelerdir birlikte görelim.

1 Porsiyon Sıkma Kaç Kaloridir?

  • Sıkmanın bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Hamur işi olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. 
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Sıkma için

Malzemeler

Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su

İç malzemesi için

  • 300 g beyaz peynir ve lor karışımı (Ufalanmış) 
  • 1 adet soğan (İnce kıyılmış) 
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1/2 demet taze soğan (İnce doğranmış) 
  • 1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış) 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
Sıkma

Nasıl Yapılır

  1. Unu yoğurma kabına alın, kuru mayayı ve bir tutam tuzu ekleyip harmanlayın. Azar azar su ilave ederek orta yumuşaklıkta, ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin.
  2. Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Unlanmış tezgahın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde merdane yardımı ile açın.
  3. İç malzemesi için soğanı sıvı yağda kavurun. Ocaktan alın, peynirleri, kıyılmış yeşillikleri, baharatı ekleyip karıştırın.
  4. Geniş bir tavayı hafifçe yağlayın. Hamurdan küçük parçalar koparın, merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun her iki tarafını iyice kızartın. 
  5. Hamurlardan bir tanesini tezgahın üzerine yayın, üzerine iç malzemesini paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Dilerseniz yanına köpüklü ayran ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Sıkmayı, patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Sıkma hamurunu hazırladıktan sonra 20 dakika dinlendirin.
  • Soğanların diri kalmasını önlemek için rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.
  • Sıkmanın lezzetini arttırmak için, içerisine rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
  • Pişirme esnasında hamuru ve tavayı tereyağı ile yağlayın. Böylece sıkmaların çiğ kalmasını önleyebilirsiniz.
  • Artan sıkmaları kapaklı kaplara koyun ve derin dondurucuda saklayın.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo