Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri: Maraş Mutfağından 15 Nefis Tarif

Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri nelerdir? Maraş'ın hangi yemekleri meşhur? Kahramanmaraş yemekleri ve Kahramanmaraş sofrasının zenginliğini sizlere sunuyoruz. İşte, Kahramanmaraş mutfağından 15 nefis yemek:
Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri: Maraş Mutfağından 15 Nefis Tarif
13 Kasım 2020, 17:47

Kahramanmaraş'ın Yöresel Yemekleri

  1. Tirşik çorbası
  2. Un sucuğu
  3. Maraş köftesi
  4. Maraş tava
  5. Eli böğründe yemeği
  6. Acem pilavı
  7. Yoğurtlu dövme çorbası
  8. Yaprak sarma
  9. Çullama
  10. Maraş dondurması
  11. İlende tatlısı
  12. Patlıcanlı ekşili çorba
  13. Zeytinyağlı kuru dolma
  14. Patlıcanlı çöp kebabı
  15. Ezme kebap
  16. Kalili köfte
  17. Şekerli peynirli börek
  18. Ciğerli bulgur pilavı


Kahramanmaraş yemekleri ve Kahramanmaraş sofrasının zenginliği herkes tarafından biliniyor. Peki Kahramanmaraş'ta ne yemeli? Bu güzel şehrin nesi meşhur?
Kahramanmaraş yemekleri ekşili ve acılı tadı ile zihinlerde yer edindi. Kahramanmaraş sofrasının zenginliği dillere destan. Keçi sütüyle yapılmış yoğurdu, kırmızıbiberi ve dünyaca ün yapmış dövme dondurması da cabası... Direniş öykülerinin dışında, meşhur kırmızı biberi ve Maraş dövme dondurmasıyla da tanıyoruz Kahramanmaraş’ı. Olgunlaşarak kızardıktan sonra kurutularak toz haline getirilen acı biber, yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, halk hekimliğinde haricen deriye sürülüp kan toplayıcı olarak da kullanılıyor. Özellikle romatizma hastaları, dayanılmaz ağrılara karşı, alkolle karıştırılan biberden medet umuyor. Peki, Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri nelerdir? Maraş mutfağının en meşhur tarifleri hangileridir? İşte, mutfağınızda Maraş esintilerini hissettirecek birbirinden lezzetli 15 Kahramanmaraş yemeği:


  1. Yoğurtlu Dövme Çorbası


Kahramanmaraş'ın meşhur yemeklerine yoğurtlu dövme çorbası ile başlıyoruz. Sıcak ve soğuk olarak servis edilen bu çorba, yaz aylarında da tercih edilmektedir. Yapımında buğday ve nohut kullanılır.


  1. Terbiyeli Paça Çorbası


Paça çorbası, hemen hemen her yörede sevilerek tüketilen bir çorbadır. Maraş usulü paça çorbası, bol etli ve bol acılı olarak sunulur. İsteğe göre sumak da eklenmektedir.


  1. Patlıcanlı Ekşili Çorba


Kahramanmaraş yemeklerinde özellikle sabah öğününde tercih edilen bu çorba, patlıcan yerine pancar ve soğukluk (semizotu) ile de hazırlanıyor. Evde sumak yoksa nar, koruk veya erik ekşisi ya da 2 kaşık limon suyu kullanabilirsiniz. Sumak ekşisini önceden hazırlayıp dolapta saklayın. Bunun için 1 bardak suya 2 çorba kaşığı sumak ekleyip yarım saat bekletin. Karışımı süzerek kullanın.


  1. Ciğerli Bulgur Pilavı


Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer ile buluşturulduğunda ortaya nefis bir tarif çıkıyor. Maraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan ciğerli bulgur pilavı sebze ve baharatlarla birlikte sunulmaktadır.


  1. Acem Pilavı


Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pirinç pilavının zenginleştirilmesiyle hazırlanan acem pilavı, Kahramanmaraş ve çevresinde sık sık tüketilmektedir. Yapımında fıstık, et, kuş üzümü ve havuç kullanılır.


  1. Eli Böğründe


Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan eli böğründe yemeği, bir kebap çeşididir. Kuzu etiyle hazırlanan eli böğründe, közlenmiş domates, kızarmış patates ve biber eşliğinde sunulur.


  1. Sömelek Köftesi ve Havuçlu Pilav


Maraş'ın sık sık tüketilen yemeklerinden biri de sömelek köftesidir. Minik porsiyonlar halinde hazırlanan köfteler haşlandıktan sonra, üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. Genellikle havuçlu pilavla birlikte sunulur.


  1. Kalili Köfte


Kalili, Kahramanmaraş’ta ‘sincap’ anlamına geliyor. Kalilinin içerisinde bulunan ceviz büyüklüğündeki bulgurlar, köfte şeklinde sunuluyor. Kalili köftesi, tarhana çorbasının içerisine eklenerek servis edilir.


  1. Maraş Tava


Patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et ile hazırlanan Maraş tava, yörenin en sevilen yemeklerinden biridir. Kahramanmaraş'ta bulunan restoranların birçoğunda Maraş tavaya rastlayabilirsiniz.


  1. Maraş Köftesi


Dilimlenmiş domates, patlıcan ve biber ile birlikte hazırlanan Maraş köftesi, uzun şişlere geçirilerek sunulur. Yanında kuş üzümlü pilav servis edilir.


  1. Pazı Sarması


Maraş'ta yaprak sarmaların yeri de bir başkadır. Zeytinyağlı yaprak sarmanın yanı sıra pazı ile hazırlanan ince sarmalar da kalabalık sofralarda sık sık yerini alır.


  1. Maraş Usulü Tarhana Çorbası


Tarhana çorbası, hemen hemen her yörede sevilen ve tüketilen bir çorbadır. Fakat Maraş tarhanası, nohut ve şalgam ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen çorbalardan biridir.


  1. Maraş Çöreği


Çörek otu, susam ve un ile hazırlanan Maraş çöreği, tuzlu bir hamur işidir. Genellikle çay sohbetlerine eşlik etmesi için sunulur.


  1. Maraş Dondurması


Maraş denildiğinde akla ilk gelen tatlı dondurmadır. Meşhur Maraş dondurmacılarından külahı almak çok uzun sürse de, lezzeti tüm dondurmalardan farklı olduğunu gösteriyor. Sakız gibi uzayan yapısı ve sütün gerçek tadı ile Maraş dondurmasını siz de evinizde yapabilirsiniz.


  1. Çullama


Maraş'ın yöresel tatlılarından biri olan çullama, bastık ile hazırlanır. Bastığın içi fıstık veya fındık ile doldurulduktan sonra, muska şekli verilir. Kızartılıp şerbete batırılan bu tatlı, bayram sofralarının da favorisidir.


KAHRAMANMARAŞ'TA KURU GIDALAR

Ciğerli bulgur pilavı başta Kahramanmaraş olmak üzere Güneydoğu'da ki tüm illerin mutfağında yer alır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu pilavı nem almamış bulgurla pişirmeye özen gösterin. Satın aldığınız bulguru kapağı sıkıca kapanan cam kavanozlarda saklayın. Aldığınız diğer kuru gıdaları kavanozlara doldurmadan önce 7 gün buzlukta saklarsanız içlerinde olabilecek görünen ve görünmeyen zararlı canlıların yok olmasını sağlayabilirsiniz. Kahramanmaraş yemeklerini ve tüm tatları mutlaka denemelisiniz.


KAHRAMANMARAŞ'IN KÖKLÜ TARİHİ

Ahır Dağı‘nın bir fayla sınırlanmış sarp güney yamaçlarının eteklerinde; pamuk, çeltik, buğday, mercimek, nohut, biber ve şekerkamışı ekilen bereketli Maraş Ovası’nın kenarında, Kahramanmaraş’tayız. 3 bin yıl önce Gurdum diye anılan kent, sonraları Margasi, Germenicia, Marasion ve Mer’aş adıyla anıldı. 
Birinci Dünya Savaşı sonunda önce İngilizlerin, ardından Fransızların işgaline uğradı. Bu işgallerden, Sütçü İmam’ın önderliğindeki halk ayaklanmasıyla (11 Şubat 1922) kurtuldu. Kısacası Maraş, 1973 yılından beri Kahramanmaraş olarak anılıyor. İl, geçmişte kervanyolları üzerinde olan önemli bir ticaret merkeziydi; şimdi de bölgede Adana ve Mersin’den sonra en büyük il konumunda.


KAHRAMANMARAŞ'TA NE YEMELİ?

Kahramanmaraş yemekleri için Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka keçi yoğurdundan yapılmış buz gibi bir ayran içmelisiniz. Sonra mutlaka kekik otlayarak büyüyen kuzuların etleriyle hazırlanmış pide üstü şişlerden yemeli; ızgara üzerinde kabuklarıyla pişirilen (terletilen) soğanları (elle vurup kabuklarını soyuyorlar) yemeğinize katık etmelisiniz. Tuz, kekik, nar ekşisi ve elbette zeytinyağı ile tatlandırılan ve Terlemiş soğan salatası denilen bu mükemmel alternatif, lezzetiyle ana yemeği aratmıyor.


ACI VE EKŞİ SEVENLERE

Yemekler elbetteki bol salçalı, kırmızı biberli ve ekşili. Yemeklerde çoğunlukla keçi sütü ve keçi sütünden yapılmış yoğurt kullanılıyor. Bu yoğurtla hazırlanan ve koyun etinden yapılan köfte; yani Yoğurtlu kebap pek ünlü. Ekşili çorba 3 şekilde hazırlanıyor. Patlıcanlı ekşili çorba, pancarlı ve soğukluk (semizotu) çorbası. Patlıcanlı parmak kebabı, Patlıcanlı çöp kebabı, Ciğer kebabı, Kıyma kebabı, nar ekşisiyle hazırlanan Ekşili kebap, Maraş usulü içli köfte, Sömelek köfte, Köfte bezdirme, Et bezdirme, Ezme kebap, Tahıldak köfte, Kallili köfte, Tavuklu Ali Nazik köfte ve diğer kebap çeşitleri.


KAHRAMANMARAŞ'IN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Kahramanmaraş yemekleri arasında Bulgur pilavı da çeşitlilik gösteriyor. Etli, salçalı; sebzeli ve ciğerli... Bunun dışında Acem ve Türkmen pilavı yapılıyor. Yazının sonunda tarifini bulacağınız, ancak keçi peyniri yerine tuzsuz taze peynirle hazırladığımız şekerli peynirli börek, Çökelekli börek, sebzeli peynirli börek sık yapılan börek çeşitleri. Sumak ekşili havuç salatası, Borani, yani pazı cacığı; Ekşili aya sulusu; Cevizli kırma (macun kıvamında cevizli pekmez) ve elbetteki zeytinyağlı kuru dolma geleneksel yemeklerin başında geliyor.


KAHRAMANMARAŞ'TA ALIŞVERİŞ

Maraş’a gittiğinizde, alışveriş için kendinize mutlaka zaman ayırın. Yok olma ile karşı karşıya olan keçecilerin sanat harikası keçelerinden alıp evinizin nadide köşelerini renklendirin. Bakırcılar çarşısına birkaç saat ayırın. Vişne ezmesi, nar ekşisi, sumak ekşisi, keçi sütüyle hazırlanmış, halis muhlis Maraş peynirinin izini sürün. Ve elbette ki, yörede sabah kahvaltısında bile yenilen Maraş dondurmasını unutmayın, Yaşar Pastanesi‘ne oturup afiyetle yiyin. İnanın yemeklerin tadına doyamayacaksınız...


Yöresel Yemekler

  1. Gaziantep'in Yöresel Yemekleri
  2. Giresun'un Meşhur Yemekleri
  3. Adana'nın Meşhur Yemekleri
  4. İzmir'in En Meşhur Yemekleri
  5. Gümüşhane'nin Yöresel Yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo