Karakuş Tatlısı

Karakuş Tatlısı
10 Ekim 2020

Adana'nın yöresel lezzetlerinden biri olan karakuş tatlısı, hamur ve şerbet ile hazırlanır. Özellikle bayram ve özel günlerde sunulan bu tatlı, hemen hemen her yörede aynı şekilde hazırlanır. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. İsteğe göre fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişlerle süslenir. Malzemeleriniz hazırsa, tadına doyamayacağınız Adana usulü karakuş tatlısı tarifine başlayabiliriz.

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa; Ege'nin incisi olan şam tatlısı tarifine göz atabilir, herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Karakuş Tatlısı için

Malzemeler

  • 2 su bardağı (400 ml) ayçiçek yağı

Hamur için

  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Yarım kahve fincanı süt
  • Yarım kahve fincanı (25 ml) ayçiçek yağı
  • Yarım çay kaşığı tuz

İç malzeme için

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Şerbet için

  • 2 su bardağı toz şeker ve su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Karakuş Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayın. Bunun için toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın.
  2. Şerbet kıvamına gelince limon suyunu sıkıp karıştırın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  3. Büyük bir kapta unu, kabartma tozunu, sütü, yağı, tuzu ve yumurtayı karıştırıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 45 dakika dinlendirin.
  4. Dinlenmiş hamuru 3’e bölün ve nişasta yardımıyla incecik olacak şekilde açın. Ceviz, tarçın ve toz şekeri ayrı bir kapta karıştırın.
  5. Açtığınız yufkaların ikisini üst üste koyun, üzerine bu karışımdan eşit miktarda serpiştirin.
  6. Sonra diğer hamuru üzerine koyup, bir ucundan başlayarak 2-3 parmak kalınlığında  katlayın. Elde ettiğiniz rulodan 3 parmak kalınlığında dilimler kesin.
  7. Yağı orta derinlikte bir tavaya alıp kızdırın. Kızgın yağda hamurların iki yüzünü de altın rengini alıncaya kadar kızartın.
  8. Önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetin içine atıp 7-8 dakika kadar beklettikten sonra süzerek servis tabağına alın ve servis yapın.
  9. Karakuş tatlısını kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.

Karakuş Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  2. Hamuru hazırladıktan sonra üzerini streç ile örtün ve 15 dakika dinlendirin. Ardından tekrar yoğurarak şekil verebilirsiniz.
  3. Dilerseniz, tatlınızı yağda kızartmak yerine fırında da pişirebilirsiniz.
  4. Eğer yağda kızartacaksanız, kızartma işleminin ardından kağıt havluda bekletin. Böylece fazla yağını süzebilirsiniz.
  5. Şerbet soğuduğunda, sıcak tatlıların üzerinde gezdirin. 5 dakika bekledikten sonra bu işlemi tekrarlayın.

1 Porsiyon Karakuş Tatlısı Kaç Kaloridir?

Karakuş tatlısının bir porsiyonu, yaklaşık 290 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için diyabet hastalarının küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo