İrmik Tatlısı

İrmik Tatlısı
22 Şubat 2023

Misafir ağırlarken sunabileceğiniz irmik tatlısı, irmik, pudra şekeri ve tereyağı ile hazırlanır. Şerbetli bir tatlıdır. Bu yüzden bayram sofralarında mutlaka yer verilen tariflerden biridir. İrmik tatlısı kare bir şekilde doğrandıktan sonra, üzerine hindistan cevizi ve antep fıstığı gezdirilir. Malzemeler hazırsa, Türk mutfağının özgün tariflerden biri olan irmik tatlısı için detaylara geçebiliriz.

Tam ölçülü irmik helvasına göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

İrmik Tatlısı için

Malzemeler

Malzemeler

  • 115 gr tereyağı
  • Yarım su bardağı pudra şeker
  • 2 su bardağı portakal çiçeği suyu
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu

Şerbeti için:

  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu

Üzeri için:

  • Hindistan cevizi
  • Toz Antep fıstığı
İrmik Tatlısı

Nasıl Yapılır

  1. Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, yumurta, şeker, irmik ve kabartma tozunu bir kabın içine alıp çırpın.
  2. Üzerine portakal çiçeği suyu ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın.
  3. Hazırladığınız karışımı, yağlanmış borcama aktarın. 170 dereceli fırında 30 dakika pişirin.
  4. Şerbeti için, su ve şekeri kaynatın. Şerbet kaynamaya başladığında limon suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatın.
  5. İrmik tatlısını piştikten sonra ılıması için bekletin. Ardından sıcak şerbetin yarısını üzerine dökün.
  6. İrmik tatlısını kare kare dilimleyin. Kalan şerbeti de üzerine dökün ve tamamen çekinceye kadar bekletin.
  7. İrmik tatlısı şerbetini çektiğinde, üzerini hindistan cevizi ve antep fıstığı ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

İrmik tatlısını, vanilyalı dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Tarifte kullanacağınız yumurta ve tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Fırın performansı değişebileceği için, kontrollü bir şekilde pişirin. Tatlının üzeri kızarınca fırını kapatın.
  • Tarifte 27 cm'lik kare borcam kullanabilirsiniz. 
  • Şerbetin yarısını döktükten sonra 5 dakika bekleyin. Ardından tatlıyı dilimleyin ve tekrar şerbeti ekleyin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo