Kütük Pasta

Kütük Pasta
30 Aralık 2022

Yılbaşı akşamına yakışacak lezzet Bingül Mete’nin yorumuyla sofralarınıza gelsin. Mascarpone kreması, pandispanya, çikolatalı ganaj ve şurup ile hazırlanan kütük pasta, buche de noel ismiyle de bilinir. İsmini görünümünden alan bu pasta, yılbaşı pastaları denildiğinde ilk akla gelenlerden biridir. Malzemeler hazırsa, kütük pasta tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak yılbaşı pastası tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 12 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kütük Pasta için

Malzemeler

Mascarpone kreması için

  • 200 g mascarpone peyniri
  • 200 g krema
  • 50 g pudra şekeri
  • 15 g kakao
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya tozu

Pandispanya için

  • 120 g un
  • 30 g mısır nişastası
  • 5 adet büyük boy yumurta
  • 150 g şeker (100 g + 50 g olarak ayrılmış)
  • 60 g tereyağı (Eritilmiş ve soğutulmuş)
  • 5 g kabartma tozu
  • Bir tutam tuz

Bitter çikolata ganaj için

  • 200 g bitter kuvertür çikolata (Doğranmış)
  • 135 g krema

Şurup için

  • 1 fincan koyu demlenmiş kahve
  • 1 yemek kaşığı rom (Arzuya bağlı)

Üzeri için

  • Kakao tozu
  • Pudra şekeri
  • Antep fıstığı tozu
Kütük Pasta

Nasıl Yapılır

  1. Mascarpone krema için kremayı bir mikser aracılığıyla önce düşük devirde, daha sonra da yüksek devirde çırpın.
  2. Başka bir kapta mascarpone peynirini yine düşük devirdeki mikserle çırpın. Daha sonra kremaya ekleyerek çırpmaya devam edin.
  3. Krema sertleşmeye başladığında şekeri azar azar ilave edin ve orta devirdeki mikserle çırpın.
  4. Vanilya ve kakaoyu ekleyerek çok kısa bir süre daha çırpın ve üzerini streç filmle kapatarak 1 gün süreyle buzdolabında bekletin.
  5. Pandispanya için unu, mısır nişastası, kabartma tozu ve tuzla birlikte eleyerek bir kaba alın.
  6. Yumurtaların sarısı ile beyazını çok dikkatlice ayırın ve ayrı kaplara alın.
  7. Yumurta sarılarını çırpın. 100 g şekeri azar azar ilave ederek havalandırılmış, beyazımsı bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edin.
  8. Elediğiniz toz malzemeyi azar azar ekleyerek bir spatula yardımı ile karıştırın ve tereyağını ekleyin.
  9. Yumurta beyazlarını 50 g şekerle birlikte yoğunlaşıncaya kadar ancak sertleşmeden çırpın ve unlu karışıma ilave edin.
  10. Bir spatulayla havasını söndürmeden, yavaşça karıştırın ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yine spatulayla 1 cm kalınlığında döşeyin.
  11. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında, 10 dakika süreyle ve rengi altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
  12. Fırından alın ve uç kısımlarını dikkatlice keserek pişirme kağıdı yardımıyla ters çevirin. Nemli bir beze sarıp kendi üzerinde uzunlamasına yuvarlayın ve soğumaya bırakın.
  13. Ganaj için kremayı küçük bir tencereye alın ve orta ateşte kaynattıktan sonra altını kapatın. İçine çikolatayı ekleyin ve 2 dakika bekletin.
  14. Daha sonra homojen bir doku elde edene kadar karıştırın ve bir kaseye alarak üzerini streç filmle kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 1-2 saat süreyle buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  15. Dinlenen pandispanyayı açın ve bir fırça yardımıyla şurupla ıslatın. Mascarpone kremasından bir miktar ayırdıktan sonra; kremayı önce pandispanyanın kenarına doldurun, daha sonra yüzeye yayın ve rulo yapın.
  16. Bir bıçakla rulonun uçlarını kesin. Bir uçtan çok büyük olmayan bir parça kesin. Diğer uçtan da yine ince bir parça kesip boylamasına yüzeye yapıştırın ve her iki ucu da kremayla birleştirin.
  17. Bir spatula yardımıyla rulonun tamamını çikolata ganajı ile kaplayın. Ruloya kütük havası kazandırmak için üzerini bir çatalla çizin.
  18. Pastanızın üzerini kakao, pudra şekeri ve Antep fıstığı tozuyla süsledikten sonra servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo