Kireçte Kabak

Kireçte Kabak
19 Mart 2024

Kökeni Meksika'ya dayanan bal kabağı, demir deposu olarak bilinir. Türkiye'de en çok Akdeniz ve İç Anadolu'da yetiştirilir. Genellikle tatlı ve salataların içerisinde kullanılan bu besin, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Uykusuzluk, stres ve depresyon gibi sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynar. Malzemeler hazırsa, 7'den 70'e her zevke hitap eden kireçte kabak tatlısı tarifine başlayabiliriz. Dilerseniz klasik kabak tatlısı tarifimize de göz atabilirsiniz.

Siz de doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz meyveli tatlılar arıyorsanız, lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan crumble tarifine göz atabilir, kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.

1 Porsiyon Kireçte Kabak Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan kireçte kabağın bir porsiyonu, yaklaşık 140 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için, kilo kontrolünde olanların ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 2 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Kireçte Kabak için

Malzemeler

  • 1 kg soyulmuş bal kabağı
  • 1 çay bardağı sönmemiş kireç
  • 2.5 litre su
  • 6 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı soğuk su
  • Limon tuzu
  • Tahin
  • Ceviz içi
Kireçte Kabak

Nasıl Yapılır

  1. Sönmemiş kireci büyük bir kabın içine alın. Üzerine 2.5 litre su ekleyip 1 gece bu şekilde bekletin. Bal kabağını uzun ince parçalar şeklinde doğrayın.
  2. Kireçli suyun üzerinde çok ince bir tabaka şeklinde duran kireç kaymağını suyuyla birlikte (suyu bulandırmamaya dikkat edin) alarak başka bir kaba aktarın.
  3. Kabak dilimlerini ekleyin. Kabakların suyun altında kalması için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde 24 saat bekletin.
  4. Kabakları sudan alıp iyice yıkayın. Yine bir kaba alıp üzerine su ilave ederek 1 saat daha bekletin. Dilimlerin suyunu süzüp kürdanla birkaç yerinden delin.
  5. 18 saat dolunca kabakları sudan çıkarın. Teker teker 5-6 kez suda yıkayın. İyice yıkadıktan sonrada 1 saat suda bekletin.
  6. Dilimleri kürdanla birkaç yerinden delin. Su ve şekeri tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Şerbeti ılındırın. Kabakları şerbete ilave edin (kabakların şerbetin içinde kalması gerekir).
  7. Tencereyi tekrar ocağa alıp kabakları kısık ateşte 2 saat pişirin. Tencereyi ocak üzerinden almadan önce kabakların üzerine limon tuzu ekleyin ve 1 saat bekletin.
Servis Önerisi
  • Kireçte kabak tatlısını, armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Kullanacağınız kabakların yeşile dönük ve olgun olmasına dikkat edin.
  • Tarife başlarken bal kabağının tadına bakmayı unutmayın. Böylece kullanacağınız şeker miktarını daha iyi bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Kabakların yumuşaması ve suyunu salması için, dinlendirme işlemlerini tarife göre uygulayın.
  • Kabak ve şerbeti birbirine karıştırırken ikisinin de ılık olmasına özen gösterin. Bu sayede emilimi daha kolay olacaktır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo