Limon Soslu Zerdeçallı Dondurma

Limon Soslu Zerdeçallı Dondurma
29 Aralık 2020

Sevgili Bergüzar Erden'den @berguzar.erden ev yapımı şahane bir dondurma tarifimiz var. Yaz aylarının sıcaklarından kurtulmak ve doğal bir dondurma hazırlamak isteyenler için limon soslu zerdeçallı dondurma tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Ana malzemeleri limon, zerdeçal, süt ve krema olan dondurmayı, vanilya çubukları ile tatlandırabilirsiniz. Malzemeler hazırsa, limon soslu zerdeçallı dondurma yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Farklı çeşitler denemek isteyenler için nefis kakaolu dondurma ve pratik vanilyalı dondurma tarifini buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Limon Soslu Zerdeçallı Dondurma için

Malzemeler

  • 500 g tam yağlı taze süt
  • 300 g taze krema
  • 50 g şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 adet vanilya çubuğunun çekirdekleri veya 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 4 adet büyük yumurtanın sarısı
  • 50 g şeker
  • 20 g süt tozu

Limon sosu için:

  • 140 g limon suyu (Misket limon) 
  • Limonların rendelenmiş kabukları
  • 100 g şeker
  • 18 g mısır nişastası
  • 20 g tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal (Arzuya bağlı)
Limon Soslu Zerdeçallı Dondurma

Nasıl Yapılır

  1. Geniş bir tencereye süt, şeker, krema, tuz ve vanilyayı koyarak kaynama noktasına yakın ısıtın. (Kaynatmayın)
  2. Başka bir kapta yumurta sarılarını ve şekeri rengi açık sarı olup havalanıncaya kadar 2 dakika süreyle el mikseriyle karıştırın.
  3. Isınan sütü incecik ip gibi yumurtalı karışıma akıtın ve bu işlemi yaparken ara vermeden mikserle hızlıca karıştırın.
  4. Tamamını karıştırdıktan sonra tencereyi tekrar ocağa alın ve (bu işlemleri seri bir şekilde hızlıca yapmanız çok önemli) orta ateşte tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar 2-3 dakika süreyle karıştırmaya devam edin. (Hemen koyulaşması lazım ve içindeki yumurtanın kesilmemesi için kesinlikle kaynatmamanız gerekmektedir.)
  5. Ocaktan alın ve süt tozunu ilave ederek tahta kaşıkla iyice karıştırın. 
  6. Elde ettiğiniz karışımı süzgeçten geçirdikten sonra soğuk su dolu bir kabın içinde karıştırarak soğutun ve kapaklı bir kaba alarak 8 saat süreyle buzdolabında bekletin.
  7. Limon sos için tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye alarak orta ateşte koyulaşana kadar yaklaşık 2 dakika süreyle karıştırarak pişirin. Daha sonra tereyağını ilave ederek karıştırın ve 8 saat süreyle buzdolabında bekletin.
  8. Dondurma karışımını ve limon sosunu dondurma makinesine boşaltmadan önce blender’la iyice karıştırın. Varsa dondurma makinesine boşaltarak çalıştırın.
  9. Bu süre makinanıza göre değişmekle birlikte yaklaşık 30-40 dakika kadardır. Bu süre sonunda dondurmayı ağzı sıkı bir kaba alarak 5 saat süreyle buzlukta bekletin.
  10. Dondurma makineniz yoksa hazırladığınız dondurmayı ağzı sıkı bir kaba alarak 8 saat süreyle buzlukta bekletin.
  11. Ancak her saat başı buzluktan alarak mikserle karıştırın ve bu işlemi dondurma sertleşinceye kadar 3-5 kez tekrarlayın.
  12. Servis yapmadan 5 dakika önce dondurmayı buzluktan çıkarmanızı öneririz.

Zerdaçal tadını sevmiyor iseniz endişelenmeyin. Limon ve vanilya zerdaçalın tadını çok iyi bastırmaktadır. Zerdaçal kullanımının esas nedeni de şahane bir renk vermesidir.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo