Bakla Borani

Bakla Borani
25 Ağustos 2022

Isparta mutfağının en lezzetli yemekleri arasında, bakla borani yer alıyor. Genelde et yemekleriyle birlikte sunulan bakla borani, taze bakla, zeytinyağı ve yoğurt sosu ile hazırlanır. Malzemeler hazırsa, Isparta usulü bakla borani tarifine geçebiliriz.

Kabak borani ve ıspanak borani tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 5 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bakla Borani için

Malzemeler

  • 300 gram taze bakla
  • 2 yemek kaşığı bulgur (pilavlık)
  • 1 adet soğan
  • Zeytinyağı
  • 1/2 adet limon suyu
  • Tuz

Yoğurt sosu için:

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 5 dal ince kıyılmış dereotu
  • Tuz

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağu
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Dereotu
Bakla Borani

Nasıl Yapılır

  1. Baklayı güzelce yıkayın ve temizleyin. Ardından derin bir kaba su doldurun ve limon suyunu içine ekleyin.
  2. Baklaları orta boyutlarda kesip kararmaması için limonlu suya atın.
  3. Tencereye zeytinyağını alın ve ince doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Yağın yanmasını önlemek için az miktarda su ekleyin.
  4. Daha sonra baklaları ilave edin ve kendi suyunda 5-6 dakika daha kavurun.
  5. Üzerini yıkayıp süzdüğünüz bulguru ekleyin. Biraz daha karıştırın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
  6. Tuzunu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın.
  7. Yemek kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve baklalar yumuşayana kadar pişirin.
  8. Baklalar yumuşayınca oda sıcaklığında dinlendirerek ılımasını bekleyin.
  9. Bu esnada yoğurt sosu için gereken malzemeleri karıştırın ve ılık baklaların üzerine dökün. 
  10. Sos tavasında tereyağını eritin. Üzerine sıvıyağ ve kırmızı toz biberi ekleyerek karıştırın. 
  11. Biber yanmadan sosu alın ve yemeğin üzerinde gezdirin. Dilerseniz, ince kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo