Sebzeli Rosto Köfte

Sebzeli Rosto Köfte
18 Eylül 2020

Dünyanın birçok yerinde tüketilen rosto köfte, ızgarada veya fırında pişirilir. Ülkemizde çok fazla bilinmese de, bazı yörelerde ana öğün olarak yer verilir. İsmini pişirilme şeklinden alan bu besin, Türkiye'de 'dalyan köfte' adıyla anılır. Protein değeri yüksek olduğu için, kas gelişimini destekler. Özellikle kış aylarında vücudun direncini arttırmak için, ayda bir kez tüketilmesi önerilir. Dilerseniz tadı damaklarda kalan; hem sebze, hem de et ihtiyacını karşılamasıyla bilinen sebzeli rosto köfte tarifine başlayabiliriz.  

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Sebzeli Rosto Köfte için

Malzemeler

  • 500 g kıyma
  • 1 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 dilim ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 domates
  • Yarım su bardağı et suyu
  • Tuz
  • Karabiber
Sebzeli Rosto Köfte

Nasıl Yapılır

    1. Kıymayı geniş bir yoğurma kabına alın. Yemeklik doğradığınız soğan, ince kıydığınız maydanoz, ufaladığınız ekmek içi ve bir kasede çırptığınız yumurtayı ekleyip karıştırın.
    2. Kırmızı şarap sirkesi, tuz ve karabiberi ilave edip tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
    3. Harcı yağlı kağıt serili baton bir kek kalıbına aktarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 60 dakika kadar pişirin.
    4. Sosu için; zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Rendelediğiniz soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar soteleyin.
    5. Soğanların rengi dönmeye başladığında rendelediğiniz domatesler, et suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
    6. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 15 dakika daha pişirin. Sıcak sosu fırından aldığınız köftenin üzerine gezdirin. Yanında patates püresi ile sıcak servis yapın.
    7. Sebzeli rosto köfteyi pirinç pilavı ile sunarak doyurucu bir menü hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Sebzeli Rosto Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?

    1. Köfte harcını hazırlarken en az 10 dakika yoğurmaya özen gösterin. Kıvamının tutması için, tüm malzemeler birbirine karışmalıdır.
    2. Hazırladığınız harcı streç ile sardıktan sonra 15 dakika dinlendirin.
    3. Dilerseniz köftenin içerisine haşlanmış havuç ilave edebilirsiniz.
    4. Hazırladığınız sosun yarısını fırından çıkarttıktan sonra, kalanını ise servis edeceğiniz sırada köftenin üzerinde gezdirin.
    5. Köftelerin lezzetini arttırmak için, üst kısmını nar ekşisi ile süsleyebilirsiniz.

    1 Porsiyon Sebzeli Rosto Köfte Kaç Kaloridir?

    1. Sebzeli rosto köftenin bir porsiyonu, yaklaşık 145 kaloridir. Protein ve demir bakımından zengin olan bu tarifi diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, dana etiyle hazırlanan rosto tarifini de deneyebilirsiniz.

    Et veya tavuk ile hazırlanan köfte tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan ve İstanbul ile özdeşleştirilen hasanpaşa köftesine göz atabilirsiniz.

    Yorumlar

    Benzer Tarifler

    Lezzet Logo