Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma
29 Mart 2024

Genellikle asma yaprağı ve kırık pirinç ile hazırlanan yaprak sarma, Osmanlı mutfağından miras kalan yemekler arasındadır. Elazığ'ın baş yemeklerinden biri olan sarma, İtalyan, Fransız ve Yunan mutfaklarında da kendine yer edinmiştir. Genellikle yoğurt ile birlikte servis edilir. Karbonhidrat bakımından zengin olan bu besin, hafıza güçlendirici bir etkiye sahiptir. Malzemeleriniz hazırsa pratik yapımı ve servis önerileriyle zeytinyağlı yaprak sarma tarifine başlayabiliriz:

1 Porsiyon Zeytinyağlı Yaprak Sarma Kaç Kalori?

  • 100 gramlık bir porsiyonda zeytinyağlı yaprak sarma, yaklaşık 95 kaloridir. Etli yaprak sarma ise ortalama 140 kaloridir. 
  • Besin değerleri yüksek olan zeytinyağlı yaprak sarma, diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketilebilir.

Daha fazlası için farklı sarma tariflerine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Zeytinyağlı Yaprak Sarma için

Malzemeler

  • 4~5 soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5~2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1.5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • 500 gr salamura asma yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynar su
  • Yarım limonun suyu
Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Gün sohbetlerinde zeytinyağlı yaprak sarmasını, kabak mücver veya mercimek köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Yöreden yöreye farklılık gösteren yaprak sarması, şekerli ve salçalı olmak üzere iki şekilde hazırlanabilir.
  • Sarma tarifinde yaprak seçimi oldukça önemlidir. İnce ve damarsız yapraklar ile sarmaları daha kolay hazırlayabilirsiniz.
  • Asma yapraklarını daha uzun süre saklamak için tuz basma yöntemini kullanarak kapaklarını kapatın. Böylece yaprakları istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
  • İç harcı hazırlarken, yaprakların da tuzlu olduğunu unutmayın. Bu yüzden harcın içine koyacağınız tuz miktarını iyi ayarlayın.
  • Pişirme işlemine geçmeden önce tencerenin içine domates, soğan ve limon dilimleri koyarak aroma katmasını sağlayabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo