Elmalı Kurabiye
02 Nisan 2024

Gelin sizle şöyle ağızda dağılan, nefis, kıtır kıtır bir elmalı kurabiye yapalım? Dilerseniz hemen yapılış aşamalarına geçin ya da okumaya devam ederek elmalı kurabiyeyi tanıyın ve ipuçları alın.

'Elmalı pasta' olarak da bilinen elmalı kurabiye genelde çay buluşmalarında, altın günlerinde veya diğer kalabalık buluşmalarda sunulan bir tatlı kurabiye çeşididir. Elmalı kurabiye tarifinin ana malzemelerinden olan elma, diyabet ve kalp sağlığına iyi gelmesiyle de bilinir; tatlı tariflerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. Elmalı kurabiyeye birçok farklı şekil verilse de en yaygın olanı rulo sarılmış halidir. Elmalı kurabiyenin çıkış öyküsü İngilizlerin 'elmalı turtasına' kadar dayanır. Ancak ülkemizde sıklıkla fırın içerisinde tepside yapılan elmalı kurabiye, orjinalinden bir hayli farklılaşarak, 'turkish apple cookie' diye ağızlar sulanarak anılan bir tarife dönüşmüştür. Eğer malzemeleriniz hazırsa, videolu anlatım ile kurabiye çeşitleri arasında yıldızlaşan elmalı kurabiye nasıl yapılır hep birlikte görelim.

1 Porsiyon Elmalı Kurabiye Kaç Kalori?

Orta boyutlarda bir adet elmalı kurabiye, ortalama 150 kaloridir. Bir porsiyon elmalı kurabiye, orta boyutlu 4 adet elmalı kurabiyeye eş değerdir.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Elmalı Kurabiye için

Malzemeler

  • 200 gr tereyağı 
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ 
  • 1/3 su bardağı yoğurt
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 3.5 su bardağı un

Elmalı Kurabiyenin İç Harcı İçin

  • 4 elma, rendelenmiş
  • ¾ su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

Elmalı Kurabiyenin Üzeri İçin

  • Pudra şeker
Elmalı Kurabiye

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Yeniliklere açıksanız, dünyanın birçok yerinde elmalı pasta ve turtalar servis edildiği gibi, krema ya da çedar peyniri ile birlikte sunun. Ya da klasik olarak çayla veya kahveyle servis edin.

Püf Noktası
  • Kurabiye hamurunun kıvamını tutturabilmek için kullanacağınız sütün veya yoğurdun soğuk olmasına dikkat edin. Bu sayede daha yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz.
  • Tarifteki diğer malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
  • Kurabiyenizin eşit miktarda pişmesini sağlamak için, hamuru kalın açmamaya dikkat edin.
  • Kurabiye hamuruna şekil vermeden önce, hamuru streçleyip buzdolabında dinlendirin. Ardından bir kez daha yoğurun ve şekil vermeye başlayın.
  • Servis esnasında pudra şekeri kullanacaksanız, karışıma eklenen şeker miktarını düşürerek aşırı tatlı olmasını önleyebilirsiniz.
  • Aromatik bir tat elde etmek için, içerisine iki tatlı kaşığı elma suyu ilave edebilirsiniz. Kıvamını tutturmak için, un takviyesi de yapabilirsiniz.
  • Elmalı kurabiyelerinize farklı şekiller verebilmek için bardak kenarlarından veya bir çataldan yararlanabilirsiniz.
  • Yemiş, fındık ve fıstık gibi malzemelerden yararlanarak daha şık sunumlar elde edebilirsiniz. 
  • Daha küçük porsiyonlarda hazırlayabilirsiniz.
Yorumlar
avatar
Aslican YORUM 21 Kasım 2020, 20:33
Aslican Çok lezzetli oldu 😊
avatar
Mervee2233 YORUM 28 Kasım 2023, 11:32
Ağızda dağılan elmalı kurabiye tarifi için nelere dikkat etmeliyiz?
avatar
Lezzet Dergisi YORUM 28 Kasım 2023, 11:37
Merhaba, ağızda dağılan elmalı kurabiye için yoğurt soğuk olmalı, diğer malzemeler ise oda sıcaklığında olmalıdır. Kurabiye hamuruna 2 damla sirke eklemek, ağızda dağılmasını sağlar. Un, pudra şekeri gibi malzemeler mutlaka elekten geçirilmelidir. Son olarak hazırladığınız kurabiye hamurunu en az 30 dakika buzdolabında dinlendirmeniz gerekir.

Benzer Tarifler

Lezzet Logo