Klasik Ekmek

Klasik Ekmek
20 Haziran 2023

Kendi ekmeklerinizi hazırlamaya ne dersiniz? Mis gibi kokusuyla tüm evi saracak nefis klasik ekmek tarifi ile karşınızdayız. Evde klasik ekmek nasıl yapılır dediğinizi duyar gibiyim. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, fırındakileri aratmayacak lezzetiyle ev yapımı klasik ekmek tarifine geçebiliriz.

1 Dilim Ekmek Kaç Kalori?

  • Klasik ekmeğin ince dilimi 65, kalın dilimi ise yaklaşık 90 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, bir öğünde 2 dilim tüketilmesi önerilir.

Pratik ve lezzetli ekmek tariflerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Karadeniz'in meşhur lezzeti olan mısır ekmeği tarifini de notlarınız arasında ekleyin.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Klasik Ekmek için

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 6 su bardağı un
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
Klasik Ekmek

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak boş bir kap içine ılık su, ılık süt, toz şeker ve mayayı alın. Malzemeleri karıştırdıktan sonra birkaç dakika mayanın çözülmesi için bekleyin.
  2. Ardından tuzu ekleyin ve karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş unu ekleyin. Unu eleyerek eklemeniz daha iyi olacaktır.
  3. Karışımı, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. 
  4. Hamurun kıvamı tuttuğunda, nemli bez veya streç film ile üzerini kapatın ve yaklaşık 1-1.5 saat dinlendirin.
  5. Mayalanan ve kabaran hamuru 5 parçaya bölün. 
  6. Tezgahın üstüne un serpiştirin ve hamuru tezgahta yoğurun. Ardından klasik ekmek şeklini verin.
  7. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt yerleştirin ve şekil verdiğiniz ekmekleri tepsiye koyun. Üzerine bıçak ile çizik atın.
  8. Hamuru, tepsinin içinde 10 dakika daha dinlendirin ve bu esnada üzerine çok az un serpiştirin.
  9. Daha sonra fırının içine içi su dolu bir kap koyun ve fırın tepsisini de yerleştirin.
  10. Ekmeklerinizi 200 dereceli fırında 30 dakika pişirin. Üzeri kızarmaya başladığında ekmekleri tezgahta bekletin.
Püf Noktası
  • Mayanın daha çabuk aktifleşmesi için su ve sütün ılık olmasına özen gösterin.
  • Mayanın kesilmesini önlemek için tuz ve unu azar azar ekleyin.
  • Hamurun mayalanması için üzerini hava almayacak şekilde kapatın. Hamur iki katına çıktığında şekil vermeye başlayabilirsiniz.
  • Fırında bir kap su koymak, hamurun kendi buharında pişmesini ve çıtır çıtır olmasını sağlar. 
  • Pizza taşınız varsa, ekmeği taş üzerinde pişirin. Bu sayede tabanı daha lezzetli olacaktır.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo