Banduma

Banduma
14 Kasım 2022

Kastamonu mutfağı zengin bir kültüre sahip. Kastamonu mutfağının ünlü tarifleri arasında Banduma da var. Peki, Banduma tarifi nereden geliyor? Banduma tarifi nasıl yapılır? İşte Banduma ile ilgili bilinenler... Bazı kaynaklara göre Banduma Kastamonu'da halkın evdeki malzemeleri değerlendirmesiyle ortaya çıkan bir tarifi. Bugün kenti ziyaret eden turistler de kentin bu önemli yemeğini ilgiyle tadıyor. Kentte Banduma genellikle kentte yetişen ürünler yufka, hindi, ceviz ve tereyağı ile yapılıyor.  Peki, Banduma yemeği nasıl ortaya çıktı? Bazı kaynaklara göre banduma geçmişte evlerdeki malzemelerin kullanılması sonucu bulundu. Çünkü herkesin evinde tereyağı, yufka, ceviz ya da kapısında tavuk veya hindi vardı.

Kastamonu'nun meşhur 'Devrekani Hindi Banduması' tescilli bir tariftir ve coğrafi işaret almıştır. İlçede yetiştirilen hindilerin pişirilmesi ile elde edilen hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan bir tariftir. Banduma, Ramazan ayında sahur yemeği olarak tüketilir.

Banduma tarifini evinizde tavukla da yapabilirsiniz. İşte banduma tarifi ve yapılış aşamaları.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Banduma için

Malzemeler

  • 35 cm çapında 4 ev yufkası
  • 2 tavuk göğüs eti
  • 1 kâse tavuk suyu
  • Dövülmüş ceviz içi
Banduma

Nasıl Yapılır

  1. Tavuk etini haşlayıp suyunu ayırın. Tavuk etlerini ufak parçalara ayırın. Yufkaları sekiz parçaya kesin.
  2. Uzun kenarlarına tavuk etinden yerleştirip sigara böreği gibi sarın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.
  3. Tereyağını eritin. Tavuk suyunu kaynatın. Yufkaları tavuk suyuna batırıp birbirinin üzerine gelecek şekilde servis tabaklarına dizin.
  4. Üzerlerine tereyağı gezdirip dövülmüş ceviz içi serpin. İkinci sırayı da aynı şekilde hazırlayın.
  5. En üste gelen yufkaları taç şeklinde yerleştirip haşlama suyundan 1 kepçe gezdirin. Kalan tavuk etlerini üzerlerine yerleştirin. Ceviz içi serpip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Püf Noktası

Devrekani ilçesinde yarım asırdır geleneksel olarak siyah ırk hindi yetiştiriliyor. Bu orijinal Hindi Banduması, ilçede yetiştirilen siyah ırk hindilerin 8-12 aylık olanları ile yapılıyor. Alınan patente göre hindiler kesimden önceki bir ay serbest ortamdan alınarak kontrollü ortamda beslenirler, bu sayede hindi eti miktarı ve lezzeti artar. Hindilerin uzun süre pişirilmesi ile hindinin yağı erir ve suyuna geçer, kuru yufkaları ıslatmada kullanılan bu su yemeğe karakteristik özelliğini verir. Orijinal tarif ise şöyle yapılır:

  • Hindi, boyutuna uygun tencerede üzerini geçecek kadar su ve tuz eklenerek bütün halde pişinceye kadar haşlanır.
  • Haşlanan hindi eti kemiklerinden sıyrılarak iri parçalar halinde didiklenir.
  • Didiklenen hindi parçalarına karabiber ekilerek harmanlanır.
  • Devrekani Hindi Banduması için kullanılacak yufkalar un, su ve tuz kullanılarak mayasız olarak yapılır. Elde edilen yufkalar, sac üzerinde çift taraflı pişirilir.
  • Pişirilen yufkalar, rulo yapılıp kesilir ve hazırlanmış olan hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen yufkaların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanmış ceviz içi konur ve yine hindi suyu ilave edilerek ocakta altı kızarana kadar pişirilir.
  • Ocaktan çıkınca eritilmiş tereyağıdökülerek servise hazır hale getirilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo