Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Meyve ve sebze kabuklarını çöpe atmak yerine tekrar kullanmaya ne dersiniz? İşte, artık meyve ve sebze kabuklarını kullanma ve geri dönüştürme yöntemleri:
Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Değerlendirilir?
24 Nisan 2024, 21:51

Mutfakta kullandığınız sebze ve meyvelerin kabuklarını, posalarını ya da fazlalıklarını atmayarak onları faydalı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Sebze ve meyveleri soymadan yemenin daha sağlıklı olduğunu biliyoruz. Bir dolu vitamin ve mineral kabuklarda saklı. Aynı zamanda içlerindeki lif nedeniyle kabuklarıyla pişen sebze ve meyveler daha besleyici ve doyurucu oluyor. Ancak yine de kabuklarıyla birlikte yemediğimiz durumlar var. Aynı şey deniz mahsullerinin kabukları, peynir kenarları, fındık, fıstık için de geçerli. Kabukları atmamak, tam tersi keyifli bir şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz?



Meyve ve Sebze Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

  1. Karpuz, portakal, elma kabuklarından reçel yapın. (Karpuz kabuğu reçeli, kavun kabuğu reçeli, limon kabuğu reçeli)
  2. Muz kabuklarını pişirmeyi hiç denediniz mi? Dünyada en çok atılan yiyeceklerden biri olan muz kabuklarından lezzetli bir sos yapabilirsiniz.
  3. Havuç, kabak, kereviz, soğan, pancar ve limon gibi sebze-meyvelerin kabuklarını atmayıp biriktirin. Tavuk, et, sebze suyu yaparken kullanın.
  4. Domates kabuklarını fırın tepsisine dizip fırında kurutun. Daha sonra öğütüp çorbalara, yoğurt üzerine serpiştirin.
  5. Patates kabuklarını kızartıp cips yapabilirsiniz.
  6. Karideslerin kabuklarını ayıkladıktan sonra bir tencereye alın. Üzerlerine havuç, soğan, birkaç diş sarımsak, defne yaprağı, kimyon tohumu, birkaç dilim taze zencefil ve su ekleyip aromatik bir karides suyu hazırlayabilirsiniz.
  7. Bazı meyve ve sebze kabukları cildiniz için de son derece yararlı. Salatalık kabuklarını göz maskesi yapabilir, avokado kabuklarının içini yüzünüze sürebilirsiniz.
  8. Ceviz kabukları saçlar için mucizeler yaratır. 10 dakika kaynatıp saçlarınızı yıkamak için kullanabilirsiniz.
  9. Kırmızı soğan kabuklarını kaynatıp doğal bir boya elde edebilirsiniz
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo