Un Helvası
05 Nisan 2023

Osmanlı mutfağından miras kalan un helvası, hemen hemen her yörede aynı şekilde pişirilir. Düğün, cenaze gibi törenlerde ikram edilmesiyle bilinir. Un, su ve süt ile hazırlanan bu tatlı, yumuşak ve hafiftir. Özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilen un helvası, meyve ve soslarla birlikte servis edilebilir. Peki, tam ölçülü un helvası nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı un helvası tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Un Helvası Kaç Kaloridir?

  • Un helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 100 kaloridir. Düşük kalorili bir tatlı olduğu için, diyet listelerine yarım porsiyon olarak ekleyebilirsiniz. 
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Un Helvası için

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 90 gr tereyağı
  • 1/2  su bardağı su
  • 1/2  su bardağı süt
  • 1 su bardağından biraz az toz şeker
Un Helvası

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

İsterseniz tarçın, ceviz ya da antep fıstığı ile servis edin.

Püf Noktası
  • Helva yapımında en önemli nokta, unu sürekli olarak karıştırmaktır.
  • Karıştırma işlemini daha rahat yapabilmek için tahta kaşık kullanın.
  • Kavurduğunuz unun rengi pembeleşmeye başlayınca diğer malzemeleri ekleyin. Un koyulaştıkça acılaşmaya başlayacaktır.
  • Helva tariflerinde dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise margarin yerine tereyağı kullanmaktır. Böylece helvanın kokusu ve lezzeti daha iyi olacaktır.
  • Helvanın kıvamını yumuşatmak için içerisine koyacağınız suyu azaltıp süt miktarını çoğaltabilirsiniz.
  • Helvanın yoğunluğunu arttırmak için, pişirme esnasında kaymak ekleyebilirsiniz.
  • İsterseniz unu sıcak tavada kavurup renk aldırabilirsiniz. Ardından tereyağını ekleyerek işleme aynı şekilde devam edebilirsiniz. 
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo