MUTFAK OKULU

Haydi mutfağa ponçik yapalım

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı kuru maya
1 kahve fincanı ılık su
5 su bardağı un
1 kahve fincanı tozşeker
6 çorba kaşığı sıvı margarin
2 yumurta
2 yumurta akı
1 paket vanilya
1 tutam tuz

Hazırlanışı:


Mayayı ılık suda eritip 10 dakika bekletin. 1 su bardağı unu bir kaba alıp mayalı suyu ekleyin. Yoğurup hamuru top haline getirin. Üzerini bıçakla artı şeklinde çizip bezle örtün ve ılık ortamda kabarması için bekletin.




4 su bardağı unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp tozşeker, tuz, vanilya, margarin, 2 yumurta ve yumurta aklarını ilave edip yoğurun. Arada bir ellerinizi unlayarak yoğurmaya devam edin.




Mayalı hamuru hazırladığınız diğer hamura ekleyip yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur haline gelinceye kadar 10 dakika yoğurun.








Top şeklinde kapatıp unlanmış bir kaba alın. Üzerini bezle örtüp kabarıncaya kadar ılık bir ortamda bekletin.





Kalan 1 bardak unu düz zemine yayıp hamuru üzerine alın. Serptiğiniz unu hamura yedirinceye kadar yoğurup silindir şekli verin. Bıçakla 1 parmak kalınlığında parçalar halinde kesin.




Elinizi unlayarak hamur parçalarını tek tek yuvarlayın. Hamur toplarını hafif unlanmış tepsiye dizip üzerini örtün ve 10 dakika daha dinlendirin.




Sıvıyağı tavada kızdırın. Hamurları elinizle hafif yassılaştırarak tavaya atıp iki taraflı olarak kızartın. Kağıt peçete serilmiş tabağa alıp üzerine pudra şekeri serpin. Aralarını bıçakla keserek marmelat sürerek veya sade olarak servis yapın.

 



Alternatif lezzetler

Pasta kreması için

2 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı tozşeker, yarım kahve fincanı un ve 1 su bardağı sütü kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin, soğumaya bırakın.

Çikolatalı krema

1 yumurtayı 3 çorba kaşığı tozşekerle çırpın. 1 çorba kaşığı kakao ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Kremayı kısık ateşte iyice koyulaşıncaya kadar pişirin.

Reçel

En ideali çilek ya da kayısı marmelatı. Eğer marmelat çok koyu kıvamda ise birkaç damla likör ekleyip karıştırarak kısık ateşte pişirin.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!