Son zamanlarda erkek arkadaşımla birlikte en çok kafayı taktığımız ve yediğimiz yemek sanırım lazanya oldu... Öncelikle ilk akla gelen şekliyle yani kıymalı olarak yaptık. Fakat daha sonra sevgilim "Beyaz peynir ve ıspanaklı lazanyayı neden denemiyoruz, bence mükemmel olur!" diye sevinç çığlıkları atarken, ben de bir hamur sevdalısı olarak hemen kabul ettim ve çalışmalara başladık:)
Ispanakları pazardan almak, onları temizlemek -ki ne kadar zordur-

beşamel sosun sütü, yumurtası falanı filanı, peynir seçimi gibi koşuşturma işleri bana kaldı (ama keyifliydi tabii

) ama o bu fikrin mucidi olarak işin daha keyifli kısmına, yani yapım aşamasını gerçekleştirme şerefine erişti... Yemek konusunda çok titiz olan ben bu sefer ona çok da karışmamaya karar verdim... Sevgilim diye söylemiyorum çok da iyi iş çıkardı... Ellerine sağlık

ISPANAKLI VE BEYAZ PEYNİRLİ LAZANYA
Malzemeler
1/2 paket lazanya
Harcı İçin
1/2 kg. ıspanak
1 adet soğan
200 gr beyaz peynir
tuz, karabiber
Beşamel Sos İçin
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
100 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
Bi tutam tuz
Üzeri İçin
150 gr kaşar peyniri
Hazırlanışı
Öncelikle ıspanakları iyice temizleyin ki hiç kum kalmasın içinde. Soğanı yemeklik doğrayın ve tavada soteleyin. Daha sonra elinizle bir kaç parçaya ayırdığınız ıspanakları da içine atın ve soteleyin. Ispanaklar piştikten sonra içine tuzunu, karabiberini ve 1/4'ünü bir kenera ayırdığınız beyaz peyniri de ilave edin ve karıştırın. (Peynirin geri kalan kısmını lazanyanın üst kısmına ve tepsinin altına koyacağız.)
Diğer bir yandan beşamel hazırlıklarına geçebilirsiniz. Tereyağını bir tencerede eritin ve unu ekleyin. Un kokusu gidene kadar kavurun yani rengi biraz değişene kadar. Daha sonra sütten bir bardak ekleyenin ve iyice karıştırın topaklanmaması için. Geri kalan sütü de yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Un topaklanırsa da mikser amcayı yardıma çağırın...

Beşamel sosa bu kadar süt koymamızın sebebi var tabii ki. Çünkü kullandığımız lazanya daha ince olanlardan yani önceden haşlamaya gerek olmayanlardan. Bu nedenle de sulu kıvamlı beşamel sos fırında onu haşlayacak bir nevi, diye düşünebiliriz.
Fokurdayan beşameli ocaktan alın ve biraz bekleyin. Daha sonra yumurtanın sarısını biraz tuz ile birlikte ekleyin ve hızlıca çırpın, yumurtayı sosa iyice yedirin .
Kaşar peyniri rendeleyin ve geri kalan beyaz peynir ile karıştırın. Lazanyayı yapacağınız fırın kabının altına ince bir tabaka halinde beşamel sos koyun ve bu peynir ikilisinde biraz serpiştirin. Altı da daha iyi kızarmış olur böylece.
Sonra fırın kabının şekline ve kapladığı alana uygun olarak lazanyaları dizin. Sonra üstlerine bolca beşamel sos dökün ama çok da bonkör olamayın, çünkü her kata beşamelin her kata yetmesi gerekiyor. Beşamelden sonra hazırladığınız ıspanaklı peynirli harcı da ekleyin ve bir kat daha lazanya dizin. Sonra yine bir kat beşamel, sonra yine ıspanaklı harç... Fırın kabınız el verdiğince bu işlemi tekrarlayın ama çok da tepeleme koymayın çünkü hamur şişecektir, kaptan taşmasın. En üst kattan önce hazırladığınız kattaki kısma koyduğunuz ıspanaklı harcın üzerini de lazanya ile kapatıp beşamel dökün ve önceden ısıttığınız 170 derece fırına koyun. Pşirme süresini tam hatırlayamıyorum ama üzeri kızarmaya başayınca geri kalan peynir ikilisini de lazanyanın üstüne ekleyin. Peynirler kızarınca lazanyayı fırından çıkarın ve 10-15dk. dinlendirin...
Yanına güzel bir salata ya da yoğurtlu mayonezli bir sos yapın ve afiyetle yiyin

Not: Peynir ve süt oranını bu yemeği yaparken ölçmedim ama tahmini değerler bunlar. Siz yine de kendi zevkinize göre ekleme yapabilirsiniz... Beşamel yaparken de sütü yavaş yavaş ekleyip bekleyin. Hafif kıvamlı bir sos olması gerekiyor. Ona göre süt ayarlamasını yapın...