Bağışıklığı Güçlendiren Besinler Nelerdir: 21 Mucizevi Besin

Bağışıklık sistemimiz vücudun kendisini enfeksiyon ve hastalıklardan koruma yoludur. Soğuk algınlığından çok daha ciddi hastalıklara karşı her şeyle savaşır. Peki, bağışıklık nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemlerimiz birçok faktörden etkilenir. Bazı yiyecekler ise bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda fayda sağlar... İşte bağışıklık güçlendirici bazı gıdalar
Bağışıklığı Güçlendiren Besinler Nelerdir: 21 Mucizevi Besin
11 Mart 2024, 17:08

Aşılar, bazı hastalıklara karşı bağışıklık oluşturur. Bunun yanı sıra iyi beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı kiloyu korumak, yeterli uyku almak, sigara içmemek gibi adımlar da bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Amerikan CDC'e göre iyi beslenmek bol miktarda meyve ve sebze, yağsız protein, tam tahıllar ve yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketmek anlamına gelir. Bununla beraber iyi beslenmek aynı zamanda doymuş yağların, kolesterolün, tuzun ve ilave şekerlerin sınırlandırılması anlamına da gelir. Bu anlamda iyi beslenmek, optimal bağışıklık fonksiyonunu destekleyen çok sayıda besin sağlar. Tabi ki bazı vitamin ve minerallerin çok fazlası zararlıdır. Bu nedenle beslenme programı için uzmanınıza danışmak gerekir. Hastaysanız sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Aşağıdaki besinler sadece bağışıklık sistemini güçlendirmenizi destekleyecek besinlerdir. İşte bağışıklık güçlendirmeye destek sağlayan 21 yiyecek...

Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?

  1. Vücudun günlük su ihtiyacını karşılayabilmek için, gün içerisinde en az 2 litre su içilmelidir. Vücudun susuz kalması durumunda başta böbrek ve akciğer olmak üzere birçok hastalık ortaya çıkacaktır.
  2. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlamak için doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Özellikle sebze, meyve ve süt ürünlerinin organik olmasına dikkat edin.
  3. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce suda bekletin ve suda durulamayı ihmal etmeyin.
  4. Sebzeleri çiğ tüketmeyin. Çiğ besinlerin enzim seviyesi yüksek olduğu için, vücuda yarardan çok zarar verir.
  5. Gün içerisinde bol bol egzersiz yapmaya çalışın. Özellikle sabah yürüyüşleri ve akşam saatlerinde yapılan egzersizler vücudun bağışıklığını olumlu yönde etkiler.
  6. Uyku düzeni oluşturun. Vücudun dinlenebilmesi ve gerekli enerjiyi toplayabilmesi için ortalama 7-8 saat uyumaya özen gösterin.
  7. Yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Yılda bir kez check up yaptırın.
  8. Hazır gıdalar, kalorisi yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalıklar, fazla tuzlu ya da fazla şekerli hamur işleri, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun.
  9. Her gün mutlaka bir porsiyon mevsim meyvesi, bol bol yeşil yapraklı sebzeler, taze sıkılmış meyve suyu, sigarasız bir hayat, haftada 2-3 öğün balık tüketin.

selenyum

Bağışıklığı Güçlü Bünyenin Yapı Taşları

Vücudun yeterli miktarda vitamin ve minerale sahip olması bağışıklığı güçlü bir vücudun olmazsa olmazıdır. Vitamin ve mineraller tek başına yeterli değildir ve metabolizma mutlaka protein, yağ asitleri ve karbonhidrata da ihtiyaç duyar. Bunlardan bazıları:

  1. Selenyum: Ay çekirdeği, balıklar, hindi eti ve kırmızı et, en çok selenyum içeren besinler arasındadır.
  2. A Vitamini: A vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı biliniyor. Havuç, ıspanak, karalahana, keçi ve inek sütü, balıklar ve yoğurtta bol miktarda bulunuyor.
  3. B2 Vitamini: Bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırıyor.
  4. B6 Vitamini: Esmer pirinç, toz acı biber, Antep fıstığı, tarhun otu, sarımsak, adaçayı en çok B6 içeren besinler arasında ilk sıralarda. Aşırı oranda tüketilmemesi öngörülüyor. Nedeni ise olası tümör oluşumlarında büyümeye yol açma riski taşıması.
  5. C Vitamini: Özellikle gribal enfeksiyonlarda öne çıkan C vitamini bağışıklık için son derece önemlidir. Çilek, dolmalık biber, brokoli, kivi, portakal, karnabahar ve greyfurtta bolca bulunuyor.
  6. D Vitamini: Kemik gelişimi ve hücre yenilemesi için önemli. Balık, balık yağı, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar ve patates D vitamini bakımından en zengin besinler.
  7. Çinko: Eksikliği gibi çinkonun fazla oluşu da vücut için zararlı olabilir. Hayvansal gıdalarda, kuruyemişlerde ve sebzelerde bulunuyor. 

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler Nelerdir?

  1. Turunçgiller

turunçgiller

'Turunçgiller nelerdir?' öncelikle ona değinmek isteriz. Popüler bazı turunçgiller; Portakal, mandalina, greyfurt, limon, misket limon, bergamot, kumkuat… Çoğu insan üşüttüklerinde ya da halsiz hissettiklerinde C vitaminine doğru giderler. Çünkü bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Hemen hemen tüm turunçgiller C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini karşılayacağınız seçenekler bu kadar fazlayken beslenme rutininize sokmanızda oldukça kolay olacaktır. C vitamini vücutta depolanabilen bir vitamin değildir. Günlük olarak alınması gerekir. Genellikle günlük kullanımda önerilen miktarlar; 

Kadınlar için; 75 mg,

Erkekler için; 90 mg şeklindedir.

  1. Kırmızı Dolmalık Biber

kırmızı dolmalık biber

Turunçgillerin en yüksek oranda C vitamini içerdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kırmızı dolmalık biberler 30 gr başına portakala göre neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdırlar. 

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı cildi korumanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten, gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. 

  1. Brokoli

brokoli

Brokoli, vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Brokoliden alabileceğiniz en yüksek verimi almak için çiğ tüketebilirsiniz. Dip soslar ile birlikte yemesi keyifli olacaktır. Çiğ tüketmek istemiyorsanız buharda pişirerek tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

  1. Sarımsak

sarımsak

Sarımsak, dünyada hemen hemen her mutfakta kullanılan bir üründür. Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra sağlık içinde olmazsa olmaz bir gıdadır.  

İlk uygarlıklar enfeksiyonlar ile savaşmada sarımsağı kullanmışlardır. Sarımsağın bağışıklık arttırıcı özellikleri, allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun konsantrasyonundan geliyor gibi görünüyor. 

  1. Zencefil

zencefil

Zencefil, hastalandıktan sonra birçok kişinin başvurduğu başka bir malzemedir. Zencefil iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil mide bulantısına da iyi gelir. Zencefil ayrıca kronik ağrıyı azaltabilir ve hatta kolesterol düşürücü özelliklere sahip olabilir. 

  1. Ispanak

ıspanak

Ispanak, sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta karoten ile dolu bir sebzedir. Brokoli gibi, ıspanak da besinlerini korumak için mümkün olduğunca az pişirildiğinde daha sağlıklıdır. Bununla birlikte, hafif pişirme, A vitamininin emilmesini kolaylaştırır ve diğer besinlerin bir anti-besin olan oksalik asitten salınmasına izin verir.  

  1. Yoğurt

yoğurt

Yoğurt, tüketirken tercihen evde kendiniz yaptığınız yoğurtları tüketmeye çalışın. Eğer yapamıyorsanız mutlaka etiketlerinde “canlı ve aktif kültürler” ibaresi bulunan yoğurtları tüketmeye çalışın. Bu kültürler, hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi uyarabilir. Aromalı, şekerli yoğurtlar yerine sade yoğurt tercih etmeye çalışın. Sade yoğurda meyve ve bal ekleyerek tüketebilirsiniz. Yoğurt içeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek oranlı bir D vitamini kaynağıdır. D vitamini, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını güçlendirdiği düşünülmektedir. 

  1. Badem

badem

Soğuk algınlığını önleme ve soğuk algınlığıyla savaşma söz konusu olduğunda E vitamini, C vitamininin arkasında kalır. Ancak bu güçlü antioksidan, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. E vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani düzgün bir şekilde emilmesi için yağın varlığını gerektirir. Badem gibi kuruyemişler vitaminle doludur ve ayrıca sağlıklı yağlar içerir.  

Yetişkinlerin her gün sadece yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyacı vardır. Yaklaşık 46 bütün, kabuklu badem, önerilen günlük miktarın yaklaşık yüzde 100'ünü sağlar. 

  1. Ay Çekirdeği

ay çekirdeği

Ayçiçeği çekirdekleri fosfor, magnezyum ve B-6 ve E vitaminleri gibi besinlerle doludur. E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun düzenlenmesi ve sürdürülmesinde önemlidir. Yüksek miktarda E vitamini içeren diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur. 

Ayçiçeği çekirdekleri selenyum açısından da inanılmaz derecede yüksektir. Günde sadece 30 gr tüketmek günlük selenyum ihtiyacını karşılar.  

  1. Zerdeçal

zerdeçal

Zerdeçal, hem osteoartrit, hem de romatoid artrit tedavisinde yıllardır bir anti-inflamatuar olarak kullanılmaktadır. Araştırmalar, zerdeçalın kendine özgü rengini veren yüksek konsantrasyondaki kurkuminin egzersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Curcumin, bir bağışıklık güçlendirici ve bir antiviral olarak söz veriyor. Daha net sonuçlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. 

  1. Yeşil Çay

yeşil çay

Hem yeşil, hem de siyah çaylar antioksidanlar ile doludur. Yeşil çayın diğer çaylardan farklı olması bir başka güçlü antioksidan olan epigallocatechin gallate (EGCG) seviyeleridir. Çalışmalarda, EGCG'nin bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Siyah çayın geçtiği fermantasyon süreci, EGCG'nin çoğunu yok eder. Yeşil çay ise buharda pişirilir ve fermente edilmez, bu nedenle EGCG korunur. 

  1. Papaya

papaya

Papaya, C vitamini yüklü başka bir meyvedir. Tek bir orta boy meyvede günlük önerilen C vitamini miktarının iki katı bulabilirsiniz. Papayalarda ayrıca anti-inflamatuar etkileri olan papain adı verilen bir sindirim enzimi bulunur. 

Papayalar, tümü genel sağlığınız için faydalı olan yeterli miktarda potasyum, magnezyum ve folat içerir. 

  1. Kivi

kivi

Papayalar gibi kivi de doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini dahil olmak üzere bir ton temel vitamin ve mineralle doludur. C vitamini, enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini güçlendirirken, kivinin diğer besinleri vücudunuzun geri kalanının düzgün çalışmasını sağlar. 

  1. Kümes Hayvanları

kümes hayvanları

Hasta olduğunuzda ve hemen yaptığımız ve içtiğimiz tavuk suyu bizi daha iyi hissettirir. Kendimizi daha iyi hissetmemizin sebebi plasebo etkisinden daha fazlasıdır. Çorba, soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirebilecek inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. 

Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B6 vitamini bakımından yüksektir. Vitamin B-6, vücutta meydana gelen birçok kimyasal reaksiyonda önemli bir oyuncudur. Yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için de hayati önem taşır. 

Tavuk kemiklerini kaynatarak yapılan et suyu, bağırsak iyileşmesi ve bağışıklık için yararlı olan diğer besinleri içerir. 

  1. Kabuklu Deniz Ürünleri

kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışan birçok kişinin aklına gelen bir gıda ürünü değildir, ancak bazı kabuklu deniz ürünleri türleri çinko ile doludur. 

Çinko, diğer birçok vitamin ve mineral kadar dikkat çekmez, ancak bağışıklık hücrelerimizin amaçlandığı gibi çalışabilmesi için vücudumuzun buna ihtiyacı vardır. Çinko içeriği yüksek olan kabuklu deniz ürünleri çeşitleri şunlardır; 

  1. İstiridyeler
  2. Yengeç
  3. Istakoz
  4. Midye 

Günlük önerilen değerden fazla çinko tüketimi tam aksi bir etki yaratarak bağışıklık sistemi işlevini engelleyebilir. Yetişkinler için önerilen değerler erkekler için 11 mg, kadınlar için 8 mg’dır.

  1. Kan Portakalı

kan portakalı

Kırmızı görüntüsü nedeniyle 'kan portakalı' olarak da adlandırılır ve BBC Good Food'a göre narenciye ailesinin gerçek 'süper yıldızlarıdır'. BB, "Aynı miktarda C vitamini ile normal bir portakalın beş katı antioksidan aktiviteye sahiptirler. Araştırmalar, yedi gün boyunca her gün bir bardak kan portakalı suyunun iltihabı azaltmaya ve kandaki antioksidan seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir" diyor.

  1. Nar

nar

Nar, öksürük ve soğuk algınlığının tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilecek polifenoller içerir.

  1. Yabani Somon

yabani somon

Soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olan çinko ile doludur. Aynı zamanda inflamasyonu azaltmaya, viral enfeksiyonları önlemeye ve bağışıklık hücrelerinin işleyişini güçlendirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

  1. Arpacık Soğanı

arpacık soğan

Bazı araştırmalara göre normal soğandan daha fazla polifenol içerir; vücudun hastalıklarla bağlantılı serbest radikal hasarıyla mücadele etmesine yardımcı olmada rol oynar.

  1. Bitter Çikolata

bitter çikolata

BBC Good Food'a göre bitter çikolata, bağışıklık sistemini desteklemek için magnezyum içerir. BBC makalesinde "Magnezyum ve bağışıklık güçlendirici faydalardan en fazla yararlanmak için çok koyu çikolatayı seçtiğinizden emin olun" diyor.

  1. Kekik

kekik

Antimikrobiyal, antiviral ve antifungal özellikleriyle bilinen kekik esansiyel yağları içerir ve bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. İftar tarifleri
  2. Sahur tarifleri
  3. Susuzluğu gideren besinler
  4. Bağışıklığı güçlendiren içecekler
  5. Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmek için ne yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo