Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? İşte, Mucizevi 7 Besin!

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Gıda zehirlenmesi durumunda ne yapılması gerekir? Gıda zehirlenmesine iyi gelen besinler nelerdir? İşte, gıda zehirlenmesine iyi gelen ve hayat kurtaran besinler..
Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? İşte, Mucizevi 7 Besin!
09 Eylül 2021, 13:02

Bozulmuş ve küflenmiş yemekler, sıcaklık yüzünden kimyası bozulan besinler gibi birçok neden yüzünden gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Gıda zehirlenmesi mide bulantısından hayati sonuçlara kadar yol açabiliyor. Peki, gıda zehirlenmesi durumunda ne yapmalıyız? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Öncelikle gıda zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için bazı belirtilerden bahsedelim.


Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

  1. Mide bulantısı ve mide ağrısı
  2. Karın bölgesine kramplar girmesi
  3. Kusma ve ishal
  4. Baş dönmesi ve baş ağrısı
  5. İştah kaybı, iştahsızlık
  6. Yüksek ateş, soğuk terleme ve üşüme hali
  7. Halsizlik ve yorgunluk
  8. Kanlı dışkı


Gıda Zehirlenmesi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Zehirlenmeye neden olan yiyecek yenildikten yaklaşık 30 dakika sonra belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte zehirlenme 30 dakika ile 28 gün içerisinde de gözükebilir. Yukarıda verilen belirtileri yaşıyorsanız, hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Eğer zehirlenme yaşıyor ve doktora gitmediyseniz, idrara çıkma sıklığının azalması, ağız kuruluğu, 3 günden fazla süren ishal, konuşmada zorluk, 38 dereceden yüksek ateş ve görme bozuklukları da ortaya çıkacaktır. Gıda zehirlenmesi durumunda farklı tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi zehirlenme tipi ve zehirleyen besine göre değişiklik gösterir ve doktor tarafından belirlenir.


Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

  1. Yoğurt: Antibakteriyel bir besin olan yoğurt, vücudun daha hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlar. Aynı zamanda vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını da kolaylaştırır. Çemen tohumu ise mide ağrılarına iyi gelmektedir. 1 yemek kaşığı yoğurda 1 çay kaşığı çemen tohumu ekleyip tüketerek mide bulantısı ve ağrıları hafifletebilirsiniz.
  2. Muz: Gıda zehirlenmesi durumunda ortaya çıkan kusma, ishal ve bulantıya karşı muz oldukça etkilidir. Fakat püre haline getirilerek tüketilmesi daha kolay sindirilmesini sağlar.
  3. Sarımsak: Antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkileri olan sarımsak, zehirlenmeye neden olan bakterilere karşı savaşır. Bir su bardağı suyun içine 2 diş sarımsak atıp kaynatın. Bu suyu içerek belirtilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Tansiyon hastalarının sarımsak tüketiminde dikkatli olması önerilir.
  4. Bal: Zehirlenme sonrasında balın mideyi rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Günde 3 kez bir çay kaşığı olarak tüketilmelidir. İsteğe göre bitki çaylarına da katılabilir.
  5. Limon: C vitamini kaynağı olarak bilinen limon, gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerin öldürülmesinde oldukça etkilidir. Bir çorba kaşığı limon suyunun içine yarım çay kaşığı şeker ekleyerek günde 2 kez içebilirsiniz.
  6. Zencefil: Sindirim problemlerine çok iyi gelen zencefil, mide bulantısı, ishal ve ağrılara da olumlu sonuçlar vermektedir. Öğle ve akşam yemeklerinin ardından bir bardak zencefil çayı içmek, şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.
  7. Fesleğen: Fesleğen de gıda zehirlenmesi ile ortaya çıkan problemlerin giderilmesinde etkilidir. Fesleğeni çay olarak demleyerek tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için, bal kullanabilirsiniz.


Gıda Zehirlenmesinin Ardından Ne Yapılmalı?

  1. Öncelikle gıda zehirlenmesi durumunda vücut çok fazla sıvı kaybetmektedir. Bu yüzden zehirlenmenin ardından bol bol su içmek gerekir.
  2. Süt ve süt ürünlerini bir süre tüketmemeye özen gösterin. Peynir ve süt ürünleri mideyi yoran besinlerdir.
  3. Zehirlenmenin ardından aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmalısınız.
  4. Hazır gıdalar, kızartılmış yemekler ve aşırı baharatlı yiyecekler şikayetleri arttırır. Bu nedenle daha hafif ve özellikle haşlama yiyecekler yemeniz gerekir.
  5. Kahve, çay, alkol ve enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.
  6. Güvenilirliğinden emin olmadınız yerlerden alışveriş yapmayın. Özellikle sebze, meyve ve et ürünlerini bildiğiniz yerlerden tercih edin.
  7. Ürünleri alacağınız zaman mutlaka son kullanma tarihine bakın. Son kullanma tarihi yaklaşmış veya bitmiş ürünlerden uzak durun.
  8. Dondurulmuş ürünleri buzluktan çıkarttıktan sonra mutlaka kullanın. Bir kez çözüldükten sonra tekrar buzluğa atmayın.
  9. Sebze ve meyveleri bol su ile dezenfekte edin. Taze olanları tercih edin.
  10. Hasar almış, kutusu şişmiş konservelerden, çatlamış yumurtalardan uzak durun.
  11. Yaz aylarında sıcak havalardan ötürü yiyecekler daha çabuk bozulma eğilimindedir. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz uyarılara dikkat edin.


Gıda Zehirlenmesinden Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Balık alırken gözlerinin parlak ve lekesiz olmasına dikkat edin.
  2. Tavuğu parça yerine bütün olarak alın.
  3. Hazır çekilmiş kıymalardan kaçının.
  4. Sığır eti parlak kırmızı, koyun eti ise pembe olmalı.
  5. Yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkayın.
  6. Taze tavukları en fazla bir hafta saklayın.
  7. Dondurduğunuz sebzeleri çözdürmeyin, doğrudan pişirin.
  8. Pastörize sütleri 2-3 gün içinde tüketin.
  9. Dolabın kapaklarını uzun süre açık bırakmayın.
  10. Etler ile sebze-meyveleri birbirine temas ettirmeyin.
  11. Yemeği dışarıda en fazla 2 saat soğutun.


Şunlara da göz atın;

  1. Akciğerleri temizleyen besinler nelerdir?
  2. Kan grubuna göre beslenme nedir?
  3. Kabızlığa neden olan besinler nelerdir?
  4. Güneş yanığına ne iyi gelir?
  5. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo